Biskupství brněnské

Děkan dómu sv. Štěpána ve Vídni zdraví Noc kostelů

Ilustrace
24.5.2013

Prelát Karl Rühringer, nyní děkan dómu sv. Štěpána ve Vídni, stál u zrodu Lange Nacht der Kirchen v Rakousku v roce 2005. Ve svém pozdravu vzpomíná na nesmělé začátky a vyjadřuje radost ze stále rostoucího zájmu o Noc kostelů v dalších částech Evropy.

Jeho pozdrav je povzbuzením nejen pro návštěvníky Noci kostelů, ale také pro všechny, kteří program Noci kostelů připravují.

Pozdrav k Noci kostelů 2013

Ve vaší zemi se bude také v tomto roce konat Noc kostelů. Velmi se z toho raduji a srdečně vás zdravím z Vídně. Kdyby někdo mně a mému týmu před 10 lety řekl, že Noc kostelů překročí naše hranice, nevěřícně bych kroutil hlavou. Duch Svatý vane, kudy chce… Letnice nejsou minulostí! Je dobrým znamením, že Noc kostelů byla od začátku dobře přijata v Rakousku, České republice, na Slovensku, i v části Maďarska! Nyní také přeskočila jiskra do Estonska a v příštím roce se zapojí Lotyšsko. Velká a rostoucí rodina, spojená bratrsky v Duchu Ježíše Krista.

V tento večer poznáme církev nově skrze hudbu, architekturu, skrze lidi, kteří jsou živou církví. Poznáme církev nově skrze pohostinnost, široké spektrum spirituality, skrze liturgii, ticho a rozjímání.

Napadá mě přitom podobenství o hořčičném semeni, které roste z osiva mé mysli. Nezřídka se jedná o malé začátky, a je na podiv, co dokáže v tichu vyrůst a vykvést.

A tak bych chtěl vás všechny, kteří čtete tyto řádky, povzbudit: nechte se obdarovat Nocí kostelů ve vaší zemi. Tuto noc se vám otevírá duchovní i kulturní klenotnice. Buďte otevření, vyjděte naproti známým i neznámým, lidem i Bohu. Nechte na sebe této noci působit to, co nás přesahuje, mystiku, Boha. To vám přeji.

Prelát Karl Rühringer, děkan dómu sv. Štěpána ve Vídni

 

Myšlenka otevřít kostely v noci vznikla před osmi lety právě ve Vídni, kde také v roce 2005 proběhla první Noc kostelů – „Lange Nacht der Kirchen“. Od té doby se Noc kostelů rozšířila do dalších evropských zemí, kde se koná pod jednotným vizuálním stylem a ve stejné datum. Česká republika se k Rakousku připojila jako první, a to v roce 2009.

Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality