Biskupství brněnské

Do Sloupu v Moravském krasu opět zamíří tisíce poutníků

Ilustrace
22.3.2013

Sloup v Moravském krasu patří k sedmi nejvýznamnějším poutním místům brněnské diecéze. K Bolestné Matce Boží míří každoročně v pátek před Květnou nedělí tisíce poutníků. Letošní hlavní poutní mši bude celebrovat brněnský biskup Vojtěch Cikrle v pátek 22. března 2013 v 10.30 hodin.

Sloup v Moravském krasu: Letošní program hlavního dne sloupských poutí začne tradičně v předvečer "Květného pátku", tedy pátku před Květnou nedělí. Ve čtvrtek 21. března od 17.15 hodin bude probíhat v kostele modlitba sedmibolestného růžence, po ní následuje v 18.00 hodin bohoslužba, které bude předsedat místní farář P. Karel Chylík.

Program během Květného pátku 22. března bude naplněn především poutními bohoslužbami, a to v 5.00, 6.00, 7.00, 8.00, 9.00. 10.30 a 18.00 hodin. Bohoslužbě v 10.30 hodin předsedá brněnský biskup Vojtěch Cikrle. Ve 13.00 hodin začne odpolední program sestávající z pobožnosti křížové cesty a svátostného požehnání. Během celého dopoledne bude pro věřící příležitost ke slavení svátosti smíření.

Poutní tradice vyhledávaného poutního místa Sloup v Moravském krasu se zrodila z úcty k Panně Marii Bolestné představované sochou, která se dostala do Sloupu v roce 1728 zásluhou hraběte Karla z Roggendorfu. Ten byl majitelem zdejšího rájeckého panství. Socha byla zpočátku uložena ve sloupském mlýně, kde došlo k zázračnému uzdravení dcery mlynáře, která se u sochy Panny Marie modlila. Začali sem přicházet lidé, kteří chtěli sochu uctít a předložit Matce Boží své vlastní nesnáze a bolesti. Prostory ve mlýně přestávaly lidem stačit, a tak byla postavena ve středu Sloupu kaple, kde byla 18. července 1730 poprvé slavena poutní mše svatá.

Aktuální informace o poutním místě Sloup v Moravském krasu lze najít na http://www.farnostsloup.cz

Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality