Biskupství brněnské

Výběr kamene na sousoší sv. Cyrila a Metoděje do Moutnic u Brna

Ilustrace
17.7.2012

Po delších přípravách, hledání informací a kontaktů se podařilo uskutečnit výpravu do rodiště svatého Cyrila a Metoděje pro nalezení vhodného kamene pro vytesání sousoší. Ve čtvrtek 28. 6. 2012 se vydal akademický sochař Petr Váňa do Řecka. O celém projektu byly vytištěné informační brožurky v řečtině. Do Soluně dorazil v brzkých ranních hodinách 29. června. Díky řecké pohostinnosti neměl ani v tuto noční hodinu problém s ubytováním. Ráno si půjčil auto a jel do města Kilkis vzdáleného od Soluně asi padesát kilometrů. Zde se potkal s řeckým sochařem Anthonisem Tsolakidisem. V komunikaci s ním mu pomohla paní Zoja Almetidu, která vyrůstala v České republice a dnes žije poblíž města Kilkis ve vesničce Methaliko.

Anthonis Tsolakidis je známý řecký sochař, který pracuje nejen do mramoru, ale také tvoří řezby ze dřeva. Jeho znalosti místních kamenů, které se těží na severu Řecka, byly pro výběr vhodného kamene velmi důležité. Společně odjeli do kamenosochařské firmy, kde byly k vidění vzorky kamene. Pro sousoší sv. Cyrila a Metoděje v Moutnicích jsou použitelné tři druhy mramoru. Nejvhodnější se po vzájemné diskuzi řeckého a českého sochaře ukázal mramor Kozanis. Je to bílý mramor se žlutýmí vrstvami. Jeho specifikum je malá nasákavost a pro ruční sochařské opracování je vhodný. Kvalitou a vlastnostmi se podobá italskému mramoru z Carrary, ale je trochu světlejší a má v sobě žlutozlaté žilky, kterým Řekové říkají žlutá voda.

Velké díky patří pánům Petrosovi a Leonidasovi Alexandridis, kteří pomohli získat kontakt na pana Tsolakidise a paní Almetidu. Díky nim se podařilo sehnat kámen velmi rychle a zbyl čas i na poznání krajiny, odkud k nám věrozvěsti přišli.

V sobotu 30. 6. 2012 se Petr Váňa vypravil prohlédnout si samotný lom a hory, odkud bude mramor Kozanis dovezen. Kámen se těží u města Kozani, které leží asi 200 km jižně od Soluně. V těžařské firmě si díky ochotě majitele mohl sochař Petr zkusit do kamene i sekat dlátem. Materiál je to krásný.

Před odletem zbyl čas i na návštěvu muzea byzantské kultury v Soluni, které je překrásné. Na nalezení kostela Cyrila a Metoděje, který je v Soluni jediný. Setkání s knězem tohoto pravoslavného kostela bylo zajímavé a překvapující pro obě strany. Kněz byl potěšen a dal sochaři své požehnání. Možná se díky tomuto sousoší podaří i vylepšit česko-řecké vztahy.

Text zpracovala Dominika Řečková, zaslal P. René Strouhal, duchovní správce v Moutnicích

Více informaci zde

Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality