Biskupství brněnské

Brno ozdobí nové chrámy

Ilustrace
16.2.2012
Po pádu totality byl v jihomoravské metropoli - jako první sakrální novostavba - vybudován v roce 1995 salesiánský kostel Panny Marie pomocnice křesťanů v žabovřeském sídlišti. Výhledově se uvažuje v Brně o realizaci dalších dvou katolických chrámů.

Brno: V letech 1990 až 2010 bylo v brněnské diecézi vybudováno 44 sakrálních novostaveb, konkrétně 12 nových kostelů a 32 kaplí. Přímo v jihomoravské metropoli nebo v její bezprostřední blízkosti byl postaven například klášter sester klarisek v Brně-Soběšicích, a dvě duchovní centra: Duchovní centrum Martina Středy a blahoslavené Marie Restituty v sídlišti Lesná a Duchovní centrum sv. Františka z Pauly ve Vranově u Brna. Salesiáni připojili ještě středisko mládeže v Brně-Líšni.

V nejstarším brněnském sídlišti Lesná usilovali věřící o stavbu kostela již od konce 60. let minulého století. První etapu realizovaného záměru, výše zmíněné Duchovní centrum P.Martina Středy a blahoslavené Marie Restituty, požehnal biskup Vojtěch Cikrle až roku 2004. Nyní probíhá soutěž na návrh kostela, který završí dlouho připravovaný projekt. Dlouhodobým záměrem je také stavba nového kostela v Brně-Kohoutovicích, pro který požehnal základní kámen Svatý otec Benedikt XVI. při své návštěvě v jihomoravské metropoli v září roku 2009.

Na mnoha místech čekali věřící na postavení nových kaplí a kostelů desítky let a až po pádu totalitní moci mohlo postupně docházet k realizaci těchto záměrů. Tak, jak dochází k migraci obyvatel, objevují se stále nová místa, kde z iniciativy farnosti či obce vznikají nové kostely a kaple.

Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality