Biskupství brněnské

Generální vikář Jiří Mikulášek jubilantem

Ilustrace
5.2.2012

fotoGenerální vikář brněnské diecéze a děkan Královské stoliční kapituly sv. Petra a Pavla v Brně Mons. Jiří Mikulášek oslaví 5.února sedmdesáté narozeniny.

Brno: Své jubileum oslaví Mons. Jiří Mikulášek děkovnou bohoslužbou v katedrále sv. Petra a Pavla v Brně ve středu 1. února v 17.30 hodin. V den svých narozenin (neděle 5. února 2012) bude brněnský generální vikář předsedat v 9.00 hodin mši v katedrále sv. Petra a Pavla, kterou bude v přímém přenosu uvádět Český rozhlas.

Životopis

Jiří Mikulášek se narodil 5. února 1942 v Brně, kde také maturoval na Průmyslové škole elektrotechnické a poté byl osm let zaměstnaný jako technik v brněnské Zbrojovce. Od roku 1968 studoval na Cyrilometodějské bohoslovecké fakultě v Olomouci a v roce 1973 přijal v brněnské katedrále sv. Petra a Pavla kněžské svěcení.

Jako duchovní pak působil v řadě farností brněnské diecéze (Jedovnice, Ostrov u Macochy, Blansko, Hovorany, Brno-dóm) a od roku 1992 je jejím generálním vikářem. V roce 1994 byl jmenován druhým prelátem Královské stoliční kapituly sv. Petra a Pavla v Brně, o čtyři roky později byl zvolen jejím děkanem a I. prelátem. V Jubilejním roce 2000 jmenoval Svatý otec Jan Pavel II. P. Mikuláška "prelátem Jeho Svatosti". Při příležitosti 225. výročí založení brněnské diecéze ocenil generálního vikáře brněnský biskup Vojtěch Cikrle udělením medaile sv. Petra a Pavla za obětavou kněžskou službu.

Jiří Mikulášek je také autorem několika knih (Kde by se vzalo to dobro? (1999), Stříbrné vteřiny (2000), Sejdeme se v nebi (2003), Přichází král (2005), Sešívané srdce (2007), v nichž přináší čtenářům krátké příběhy pro povzbuzení na jejich cestě k Bohu. Ke svému letošnímu jubileu namluvil ve studiu Radia Proglas CD nazvané Ke tvé chvále zpívám, které doplňují další příběhy a malá životní ohlédnutí.

Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality