Biskupství brněnské

Adventní věnec v Miroslavi je v knize rekordů

Ilustrace
22.11.2010
Na náměstí v obci Miroslav (Znojemsko) letos už po jedenácté zdobí od 22. listopadu 2010 rekordní advetní věnec. Má průměr sedm metrů a v průběhu let se stal atrakcí i pro zahraniční turisty.

Jak na vznik této traice vzpomíná Roman Volf? "Před lety mi manželka přivezla z předvánoční návštěvy Vídně fotografii adventního věnce, který zdobil tamní ulici Příkopy. Nápad mě velmi zaujal a po dohodě se starostou města Miroslavi a s panem farářem jsme se rozhodli připravit spoluobčanům vánoční překvapení. Strojírenská firma zhotovila trubkový rám, zemědělské družstvo dodalo slámu, lesníci chvojí a majitelka zahradnictví se společně se svým kolektivem pustila do díla. Na kovovém rámu je navázaná sláma pokryta smrkovým chvojím, do kterého je napícháno chvojí borové. Věnec je ozdoben umělým ovocem, houbičkami, šiškami a zvonečky, nasvícen světelným kabelem. Na horní části jsou umístěny čtyři metrové svíce, které se postupně rozsvěcují každou adventní neděli. Zahradnice tráví na přípravě věnce 5 až 6 dnů. Na výrobu se spotřebuje 42 metrů trubkového rámu, vlečka slámy, čtyři vlečky smrkového a borového chvojí a 250 metrů světelného kabelu.

Náš adventní věnec je zapsán v knize rekordů, což je doloženo oficiálním certifikátem. Město jej také vydalo na vánoční pohlednici, která je k dostání v miroslavských obchodech a trafikách. Slavnostní předání veřejnosti probíhá tradičně v pondělí před první adventní nedělí, kdy věnec i vánoční strom společně rozsvítí starosta města a pan farář. Stovky diváků sledují kulturní program, ve kterém vystupují děti z mateřských škol, základní a základní umělecké školy a chrámový sbor. Neobvyklou vánoční výzdobu mohou návštěvníci města obdivovat do svátku Tří králů, po kterém je věnec rozebrán a uložen. Věnec přinesl městu velkou popularitu a proslavil Miroslav nejen v České republice, ale i daleko v zahraničí..."

Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality