Biskupství brněnské

Pronásledování římskokatolické církve v Československu v letech 1948 – 1960

Ilustrace
1.6.2010 - 30.6.2010
Výstava Výstava Výstavní projekt Pronásledování římskokatolické církve v Československu v letech 1948 – 1960, prezentovaný na podzim minulého roku ve Strahovském klášteře (více informací na www.pronasledovani.cz), a poté představený mj. v Plzni, Českých Budějovicích a v Olomouci, lze ve dnech 1. – 30. června 2010 zhlédnout také v Brně, v kostele sv. Jakuba. Záštitu nad výstavou, na jejíž přípravě se podílel tým archivářů, historiků a výtvarníků pod vedením Dr. Vladimíry Vaníčkové, převzal Mons. ThLic. Vojtěch Cikrle, biskup brněnský.

Výstava hovoří k návštěvníkům v dějinných souvislostech s důrazem na jednotlivé lidské osudy a přibližuje jednak hlavní rysy proticírkevního boje komunistického státu, mocenské nástroje i konkrétní metody užívané k likvidaci duchovního života společnosti, jednak způsoby, jak církev těmto tlakům čelila.

Připomíná nejen osudy významných osobností (např. brněnského biskupa Karla Skoupého), ale i méně známá fakta ze života jednotlivých kněží, řeholníků (připomeňme zde alespoň premonstráta Bohumila Bohuslava Němčanského, který působil jako pomocný duchovní v Brně-Židenicích), řádových sester a laiků (zde je třeba jmenovat zejména brněnského právníka Františka Valenu a básníka Jana Zahradníčka), kteří se stali terčem komunistické perzekuce a patří k jedněm z prvních novodobých „vězňů svědomí“. Expozice se zároveň dotýká dopadu rozkladných represivních metod Státní bezpečnosti na církevní komunity, mezi něž rovněž patřilo získávání tajných spolupracovníků z kněžských řad.

Výstava Výstava

Ačkoli se tato etapa novověkých českých dějin týkala velkého množství lidí a zanechala mnoho morálních a materiálních škod, nebyla veřejností po roce 1990 ještě komplexnějším způsobem vyhodnocena a doceněna. Výstava tak mapuje bílá místa v našich novodobých dějinách, zveřejňuje dosud nepublikované dokumenty z českých archivů i soukromých sbírek a je využitelná i pro doplnění výuky dějepisu.


Foto: David Lorenc

Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality