Biskupství brněnské

„Jeden den na Petrově“ dopadl na jedničku

Ilustrace
21.5.2010
Den na Petrově Den na Petrově Více než sedm set dětí z různých farností brněnské diecéze spolu s doprovodem katechetů, učitelů náboženství a kněží zaplnilo ve čtvrtek 20. května 2010 brněnský Petrov a jeho okolí. Diecézní katechetické centrum jim připravilo a s pomocí mnoha dobrovolníků umožnilo prožít „Jeden den na Petrově“ plný her a zajímavých setkání.

Děti se setkaly s otcem biskupem Vojtěchem Cikrle a při hrách měly možnost dostat se i do míst, kam obvykle turisté nechodí. Celý den se nesl ve znamení Roku kněží, který vyhlásil papež Benedikt XVI., proto přišel účastníky akce pozdravit i „živý“ Jan Maria Vianney, patron všech farářů.

Na různých stanovištích v areálu Petrova, Denisových sadů i blízkého kapucínského kláštera s rozlehlou zahradou se děvčata a kluci setkali s dalšími významnými svatými kněžími jako byli například Cyril a Metoděj, Jan Nepomucký, Jan Sarkander, Klement Maria Hofbauer, Norbert a Jan Bosko. Na věži katedrály je přivítal slavný obránce Brna z doby švédského obléhání – jezuita Martin Středa. V jednom z kanovnických domů se od generálního vikáře Jiřího Mikuláška dozvěděli o Janu Bulovi – knězi brněnské diecéze, který byl za komunistického režimu nespravedlivě obviněn a popraven. Snad největší popularitu sklidil Jan Kapistránský svým kázáním na vnější kazatelně katedrály, která za jeho života ještě neexistovala, ale byla postavena později na jeho počest.

Celý den zakončilo defilé „živých“ světců, malé divadelní představení v podání několika pracovníků Radia Proglas, požehnání otce biskupa a sladkou tečkou se stala zmrzlina.

Marie Špačková
21. 5. 2010

Den na Petrově Den na Petrově Den na Petrově Den na Petrově

Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality