Biskupství brněnské

Jubilejní 10. pouť do Císařské jeskyně

Ilustrace
15.5.2010
V sobotu 15. 5. 2010 se koná 10. pouť do Císařské jeskyně zvané „Moravské Lurdy“. Pro rodiče a děti bude sloužena dětská mše ve 14.00 hodin, slavnostní poutní mše začne v 17.30 hodin.

Ostrov u Macochy: Hlavním celebrantem večerní mše 15.5. v 17.30 hodin v Císařské jeskyni u Ostrova u Macochy bude rodák ze Senetářova, současný děkan hodonínský a prezident Diecézní charity Brno Mons. Josef Zouhar. Mši doprovází dechová hudba Bivojanka z Jedovnic.

Císařská jeskyně u Ostrova u Macochy je dnes známá především díky speleoterapii, kde se léčí děti s astmatem a onemocněním dýchacích cest. Ročně se tu vystřídá na 650 malých pacientů. V minulosti však bývala také poutním místem, kam každoročně kolem 25. října putovali věřící z Ostrova u Macochy. Díky soše Panny Marie Lurdské umístěné od roku 1933 v jeskyni ve skalním výklenku, bylo místo nazýváno "Moravskými Lurdami".

Na počátku 50. let minulého století (1952) byla jeskyně pro turisty uzavřena a socha zmizela. Veškeré dosavadní pokusy sochu objevit byly bezvýsledné. Sloupský farář P. František Kozár proto v roce 2001 věnoval novou, rozměrově podobnou sochu P. Marie Lurdské, a zasadil se o to, aby byla umístěna do skalního výklenku v jeskyni na místě sochy původní.

V sobotu 6.10.2001 byla v Císařské jeskyni za hojné účasti věřících po mnoha letech opět slavena bohoslužba, kterou celebroval hodonínský farář P. Josef Zouhar, rodák z nedalekého Senetářova. Stalo se tak u příležitosti požehnání hřbitova a Božích muk v Ostrově. V dalších letech byla pouť přesunuta z měsíce října na květen, který je také zasvěcen Panně Marii. Tak byla obnovena tradice Moravských Lurd.

Socha věnovaná P. Františkem Kozárem byla ze dřeva a ve vlhkém prostředí jeskyně trpěla. Proto byla vždy po pouti přenesena do míst, kde je sucho. V roce 2005 byla do jeskyně umístěna nová socha Pany Marie Lurdské, kterou v sobotu 21.5. při tradiční pouti požehnal blanenský děkan Václav Trmač. Socha je z keramické dílny vyškovského výtvarníka akademického sochaře Karla Ševčíka.

Výzkum a zpřístupnění Císařské jeskyně pro turisty jsou spjaty se jménem Josefa Šamalíka, dlouholetého starosty Ostrova a prvorepublikového poslance za Lidovou stranu. Není bez zajímavosti, že současná úprava jeskyně vychází z jeho původní koncepce.

(Historii putování do Císařské jeskyně zpracovala Zdeňka Svobodová.)


Případné hromadné zájezdy je třeba nahlásit P. Václavu Trmačovi, blanenskému děkanovi, na tel.: 516 442 221 nebo 732 255 635 nebo e-mail:p.vtrmac@tiscali.cz

Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality