Biskupství brněnské

Setkání – přehlídka chrámových sborů v Brně již po dvacáté

Ilustrace
25.4.2010
„Setkání“ - ekumenická přehlídka chrámových sborů dětí a mládeže v Brně se v neděli 25. dubna 2010 uskuteční v moravské metropoli již po dvacáté.

Bohoslužbě v 10.30 hodin v kostele sv. Augustina bude předsedat brněnský biskup Vojtěch Cikrle.

Brno: Setkání, které pořádá jednota Musica sacra, je určeno chrámovým sborům dětí a mládeže z celé republiky. Jde o nesoutěžní přehlídku, jejímž cílem je možnost získat nové zkušenosti, vzájemně se seznámit a strávit den společným zpěvem a zábavou. Pro každou věkovou kategorii (mladší děti, starší děti, mládež) je připravena jedna společná skladba, kterou v premiérovém vystoupení následně zazpívají.

Jak na začátky Setkání vzpomíná jejich iniciátor a dlouholetý organizátor, předseda Střediska pro liturgickou hudbu Biskupství brněnského, P. PhDr. Karel Cikrle?

„Bylo to v lednu či únoru roku 1991. Na faře v Brně-Komárově, kde jsem tehdy působil, se sešlo na patnáct vedoucích dětských chrámových sborů, aby si vyměnili své zkušenosti – jak velké sbory mají, jak nacvičují, kdy a co při bohoslužbách zpívají a s jakým instrumentálním doprovodem,“ říká P. Cikrle. „Také si vyměnili notový materiál, kterého tehdy bylo málo, a v „předkopírkovém“ věku se musel ručně rozepisovat. Tam padl návrh, že by bylo velmi dobré se také navzájem slyšet. Za všeobecného souhlasu se domluvilo setkání na poslední dubnovou neděli odpoledne v kostele sv. Augustina...

Přišlo sedm sborů, bylo to naprosto živelné, neorganizované. Každý sbor zazpíval tři čtyři skladby, všichni si to pochvalovali, a domluvili se, že si to za rok zopakují. Nevěděli jsme, že zakládáme tradici. V následujícím roce 1992 proběhla akce podobně...“

V roce 1993 už v Brně existovala jednota Musica sacra, která si organizaci vzala na starost. Od pátého do desátého ročníku se Setkání stále rozrůstalo; bylo dvoudenní, přijíždělo přes patnáct sborů z celé republiky, ustálil se program, k jehož zajímavostem patřilo mezi jiným také to, že vždy v premiéře zazněla skladba komponovaná právě pro daný ročník Setkání. Desátý ročník byl mohutný festival se vším leskem.

„Mělo to však i negativní stránku, „ dodává P. Cikrle. „Vytrácela se původní myšlenka přehlídky chrámových sborů dětí (a přidáno: mládeže), a tedy i zpěvu repertoáru liturgického. Nastal návrat ke kořenům. Vedlo to zeštíhlení jak počtu účastníků, tak opět k jednodenní přehlídce.“

I letošní jubilejní dvacátý ročník v neděli 25. dubna v kostele sv. Augustina bude mít program posledních let: ráno nácviky společných skladeb, 10:30 hodin mše celebrovaná brněnským biskupem Vojtěchem Cikrlem, po obědě nácviky a od 14:00 hodin přehlídka jednotlivých sborů zakončená zpěvem společných skladeb podle věkových kategorií a premiérou skladby pro všechny.

Další informace: Středisko pro liturgickou hudbu, Smetanova 14, 602 00 Brno; tel: 549 251 008.

Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality