Biskupství brněnské

Šestý Den Charity

Ilustrace
25.9.2009
Diecézní charita Brno již pošesté pořádá Den Charity, který se bude konat 25. září 2009 po celé diecézi.Charita zve mimo jiné v rámci připraveného programu na Jakubském náměstí v Brně od 9.00 hod. Den Charity se koná každoročně u příležitosti svátku sv. Vincence z Paul (1581 – 1660), patrona Charity, který připadne letos symbolicky právě na den návštěvy papeže v Brně (27.9.).

Pro veřejnost jsou na Jakubském náměstí připraveny ukázky z výrobků uživatelů charitních služeb, aktivní předvádění procesu jejich výroby, hry pro děti – velkoplošné puzzle, výtvarná dílna, výstava fotografií z červnových povodní ad.

„Touto akcí chceme poděkovat veřejnosti za podporu. Mottem letošního ročníku Složte s námi střípky pomoci chceme zdůraznit, že bez této podpory bychom nemohli sloužit druhým,“ sděluje ředitel DCHB Oldřich Haičman.

Den Charity budou v pátek 25.9. slavit i v dalších regionech brněnské diecéze. Otevřené dveře v zárubni, instalované Oblastní charitou Jihlava na Masarykově náměstí v Jihlavě, budou symbolicky zvát jihlavskou veřejnost k návštěvě sídla Charity na Jakubském náměstí 2 v Jihlavě. Oblastní charita Rajhrad pořádá v rámci dne otevřených dveří flétnový koncert. Ve Znojmě u obchodního domu Dyje pořádá Oblastní charita Znojmo ukázku muzikoterapie, pletení košíků, tkaní a zájemcům změří charitní zdravotníci krevní tlak. Ve Žďáře nad Sázavou budou dobrovolníci z Kambaly - dobrovolnického centra předávat kolemjdoucím malou pozornost v podobě výrobků z pracovních dílen charitních středisek a informovat o službách místní charity. V Třebíči na Karlově náměstí proběhne v rámci akce nazvané "Světlo z úsměvu do Vašich domovů" pokus o zápis do české knihy rekordů ve vytvoření nejdelší řady svícnů postavených vedle sebe. V řadě charitních středisek v Brně nebo Břeclavi bude den otevřených dveří. V Tišnově se Den Charity uskuteční už 24.9. formou otevřených dveří zejména pro žáky a studenty. V Blansku otevřou dveře také v Centru „PRO“kde budou všem uživatelům rozdávat balónky a keramické placičky, o den dříve zdravotní sestry CHOPS změří krevní tlak kolemjdoucím. Více na www.dchbrno.caritas.cz

Akce se koná po celém území ČR. V rámci oslav v Praze bude dnes 24.9. oceněno osm charitních pracovníků za mimořádný přínos pro Charitu. Za brněnskou diecézi cenu Charity obdrží paní Ludmila Krchňavá (nar. 1966 v Mor. Krumlově) z Farní charity Višňové na Znojemsku. Jako dobrovolnice pracuje ve farní charitě od roku 1993. V roce 1994 zde uspořádali věcnou i peněžní sbírku pro tábor uprchlíků do bývalé Jugoslávie. Úspěch této akce jí motivoval v roce 1995 k uskutečnění ozdravného pobytu dětí z Běloruska. Od roku 2000 se pravidelně zapojuje také do Tříkrálové sbírky. „Kladný a mnohdy i dojatý přístup všech oslovených, nás utvrdil v tom, že děláme správnou věc,“ říká skromně paní Ludmila.

Další informace: Mgr. Diana Tuyet-Lan Kosinová
tisková mluvčí Diecézní charity Brno
tel.: 604 337 905
mail: diana.kosinova@caritas.cz

Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality