Biskupství brněnské

Konference Církev a stát

Ilustrace
8.9.2009
Jiř patnáctý ročník konference Církev a stát proběhne v úterý 8. září od 10.00 do 16.00 hodin na Právnické fakultě Masarykovy univerzity v Brně (Veveří 70).Brno: Letošní ročník konference "Církev a stát - šedesát let církevních zákonů"proběhne jiř tradičně v aule Právnické fakutly MU v Brně - Katedrou ústavního práva a politologie.

Proč právě téma „Šedesát let církevních zákonů“? Jak uvádějí orgaizátoři: "Není náhodou, že tento podtitul evokuje názvy několika sborníků z produkce Sekreteriátu pro věci církevní Ministerstva kultury, jež se v 70. a 80. letech u příležitosti výročí přijetí „církevních“ zákonů z roku 1949 věnovaly právnímu - v praxi však především ideologickému - postavení církví. Dědictví legislativních, politických a společenských koncepcí realizovaných nastupujícím nedemokratickým režimem po roce 1948 totiž poznamenávají vztah církví a náboženských společností k našemu státu dosud, ať už je to otázka financování církví, problém navrácení alespoň části církevního majetku, ale i otázka celkového postavení církví ve společnosti a stanovení mezí jejich ústavních práv.

Nejde tak o otázku pro konferenci právních dějin, nýbrž právě pro konferenci zabývající se konfesním právem a svobodou vyznání. Rozhodli jsme se proto věnovat letošní ročník konference Církev a stát právě tomuto tématu, relaci státu a církví v kontextu vyrovnávání se s deformací tohoto vztahu..."

Zájemci se mohou přihlásit do 4. září 2009 na e-mailovou adresu: konference@konfesnipravo.cz.

Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality