Biskupství brněnské

Kardinál Josef Beran v pořadu České televize

Ilustrace
26.12.2008
Na 29. prosince připadá 120. výročí narození pražského arcibiskupa, kardinála Josefa Berana.V příštím roce, 17. května 2009, pak vzpomeneme 40. výročí úmrtí této jedné z největších osob českých a evropských dějin 20. století. Polohraný dokument scénáristy Oldřicha Seluckého uvede Česká televize 26. prosince ve 21.55 hodin na ČT 2.

Brno: Čím byl kardinál Josef Beran tak výjimečný, že si zasloužil tolik poct? Dostalo se mu jich už za života, a snad ještě více po smrti – vždyť na přání papeže Pavla VI. byly jeho ostatky uloženy do krypty chrámu svatého Petra v Římě. Tam, kde jsou pohřbíváni téměř výlučně papežové, a navíc do samé blízkosti hrobu prvního z papežů, apoštola Petra.

Polohraný dokument scénáristy Oldřicha Seluckého začíná sledovat životní osudy Josefa Berana od jeho mládí, dobu studií, kněžské svěcení a následnou dráhu profesora. V průběhu let se Beran setkává s velmi tvrdými totalitními režimy dvacátého století – nacismem a komunismem. Po dlouhé době věznění je jako pražský arcibiskup násilím vypovězen z vlasti. Ve Vatikánu se těší velké úctě papeže Pavla VI. Je jmenován kardinálem a později jako jeden z mála kardinálů pohřben v kryptě baziliky sv. Petra.

Jak uvádí tisková mluvčí ČT TS Brno Hana Orošová: „Hlavním protagonistou dokumentu, který připravuje Centrum náboženské tvorby brněnského studia České televize v režii Milana Růžičky je Michal Pavlata, pořadem provází Johana Bronková. V dokumentu je užita řada historických materiálů z archivů Vatikánu, Svobodné Evropy a jiných míst, kde kardinál strávil poslední okamžiky svého života...“

Scénář: Oldřich Selucký
Režie: Milan Růžička
Pořadem provází: Johana Bronková
Stopáž: 57 min

Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality