Biskupství brněnské

Výstava „Matka Boží Tuřanská“

Ilustrace
15.10.2008
Výstava Matka Boží Tuřanská bude za přítomnosti brněnského biskupa Vojtěcha Cikrleho slavnostně zahájena ve středu 15. října v 16.00 hodin v prostorách brněnského biskupství (Petrov 2).Brno:Výstava Matka Boží Tuřanská představuje veřejnosti jednu z nejstarších památek raně středověkého umění u nás, proslulou sochu z poutního kostela v Brně-Tuřanech. Legenda klade její vznik až do doby cyrilometodějské, úctyhodný věk ale udávají i historici umění datováním do čtyřicátých až padesátých let 13. století. Na oslavě milostné Matky Boží v trní má mimořádný podíl jezuita Bohuslav Balbín svým spisem Diva Turzanensis z roku 1658. Od barokních dob ve stříbrném plášti oděná a na oltáři trůnící Madona oslovuje nejen svým uměleckým půvabem, ale i duchovním poselstvím spojeným s nesčíslnými zprávami o mimořádných uzdraveních a pomoci prosícím.

Originál Matky Boží Tuřanské je mimo svoje trvalé umístění vystaven zřejmě vůbec poprvé a výstava je tak zcela mimořádnou příležitostí pro tiché setkání tváří v tvář. Další exponáty dokládají ohlas, který tuto mariánskou sochu provázel po staletí až do našich dnů.

Výstava v kryptě brněnské katedrály svatých Petra a Pavla potrvá od 16. října do 23. listopadu 2008. Otevřeno bude denně mimo pondělí od 10 do 17 hodin.

Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality