Biskupství brněnské

10. výročí vzniku duchovní služby Armády ČR

Ilustrace
3.6.2008
Při ekumenické bohoslužbě ve vojenském kostele sv. Jana Nepomuckého v Praze na Hradčanech bude 3. června 2008 v 15.00 hodin vzpomenuto 10. výročí vzniku duchovní služby Armády ČR.Ekumenická bohoslužba u příležitosti 10. výročí vzniku duchovní služby Armády České republiky (AČR) se koná v úterý 3.6.2008 od 15.00 hodin ve vojenském kostele sv. Jana Nepomuckého v Praze na Hradčanech.

Dohoda o vzniku duchovní služby v rezortu obrany byla mezi představiteli Ministerstva obrany (MO) ČR a zástupci církví podepsána 3.6.1998 v Praze. Od tohoto data vysílají církve účastnící se dohody své kaplany do AČR jako společné zástupce. V AČR působí v současné době 18 kaplanů ze čtyř církví - Církve římskokatolické, Českobratrské církve evangelické, Československé církve husitské a Církve adventistů sedmého dne.

Kaplani mají v AČR své nezastupitelné místo. Jejich služba se nevztahuje pouze na věřící příslušníky armády, ale vzájemně se doplňuje se službou psychologickou. Kaplani nechybějí v žádné zahraniční misi. Působili v několika zahraničních misích v Bosně, Kosovu, Afghánistánu, Kuvajtu a Iráku. V současnosti jsou v misích čtyři kaplani a další se připravují.

Ekumenické bohoslužby v kostele sv. Jana Nepomuckého v Praze na Hradčanech se zúčastní představitelé Ministerstva obrany České republiky, Generálního štábu AČR, další zástupci AČR a představitelé křesťanských církví.

Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality