Biskupství brněnské

VII. Pouť do Císařské jeskyně

Ilustrace
17.5.2008
V sobotu 17. května se již tradičně vydají poutníci z Ostrova u Macochy do Císařské jeskyně zvané Moravské Lurdy.Mše svatá bude v 17.30 hodin slavena v podzemním království krápniků s hudebním doprovodem jedovnické dechové hudby Bivojanka.

Pozvánka

Z historie:
Císařská jeskyně u Ostrova u Macochy je dnes známá především díky speleoterapii, kde se léčí děti s astmatem a onemocněním dýchacích cest.
Ročně se tu vystřídá na 650 malých pacientů. V minulosti však bývala také poutním místem, kam každoročně kolem 25. října putovali věřící z Ostrova na pobožnost. Díky soše P. Marie Lurdské, umístěné od r. 1933 v jeskyni ve skalním výklenku, bylo místo nazýváno "Moravskými Lurdami".

Na počátku 50. let minulého století (1952) byla jeskyně pro turisty uzavřena a socha zmizela. Veškeré dosavadní pokusy sochu objevit byly bezvýsledné.
Sloupský farář P. František Kozár proto v roce 2001 věnoval novou, rozměrově podobnou sochu P. Marie Lurdské, a zasadil se o to, aby byla umístěna do skalního výklenku v jeskyni na místě sochy původní.

V sobotu, 6. 10. 2001, se v Císařské jeskyni za hojné účasti věřících po mnoha letech konala mše svatá. Koncelebroval ji hodonínský farář P. Josef Zouhar, rodák z nedalekého Senetářova. Stalo se tak u příležitosti vysvěcení hřbitova a Božích muk v Ostrově. V dalších letech byla pouť přesunuta z měsíce října na květen, který je taktéž zasvěcen Panně Marii. Tak byla obnovena tradice Moravských Lurd.

Socha věnovaná P. Františkem Kozárem byla ze dřeva a ve vlhkém prostředí jeskyně trpěla. Proto byla vždy po pouti přenesena do sucha. V roce 2005 byla do jeskyně umístěna nová socha Pany Marie Lurdské, kterou v sobotu 21. května při tradiční pouti vysvětil ostrovský farář a děkan ICLic Václav Trmač. Socha je z keramické dílny vyškovského výtvarníka akademického sochaře Karla Ševčíka.

Výzkum a zpřístupnění Císařské jeskyně pro turisty jsou spjaty se jménem Josefa Šamalíka, dlouholetého starosty Ostrova a prvorepublikového poslance za Lidovou stranu. Není bez zajímavosti, že současná úprava jeskyně vychází z jeho původní koncepce.
(Zpracovala Zdeňka Svobodová)

Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality