Biskupství brněnské

Festival muzejních nocí 2008 v Jihomoravském kraji

Ilustrace
16.5.2008 - 24.5.2008
Festival muzejních nocí 2008 - program galerie a muzeí zřizovaných Jihomoravským krajem.

Muzejní noci v Regionálním muzeu v Mikulově (16. května 2008) bude od 17.00 hod. předcházet slavnostní Národní zahájení Festivalu muzejních nocí 2008. Od 19.00 hodin jsou návštěvníci zváni do loni otevřené expozice Římané a Germáni v kraji pod Pálavou a mají také unikátní možnost zhlédnout Mikulov pohledem někdejšího strážného z břitové věže. Noční pobyt na zámku nabídne i prohlídku dalších muzejních expozic, výstav, divadelní vystoupení na nádvoří a možnost poslechu skupiny DC Voiceband.cz v zámecké knihovně. S muzeem se budou návštěvníci již tradičně loučit nočním přípitkem u obřího sudu.

Ve Vyškově (16. května 2008) vystoupí na nádvoří Muzea Vyškovska pěvecký sbor Motýlek, skupina country tanců, interpreti středověké a renesanční hudby, odehrají se šermířské souboje, zábavné soutěže pro děti a další atrakce.

Galerie výtvarného umění v Hodoníně (23. května 2008, od 18.30 hod.) připravuje vyhodnocení dětské soutěže „Piknik s impresionisty“. Návštěvníci budou mít dále možnost shlédnout výstavu Cecilie Markové - Podobenství duší a od 21.30 hod. vyslechnout koncert čínské zpěvačky Feng-yün Song. Program bude doplněn ochutnávkou a prodejem bio čajů Sluneční brány z Čejkovic a prezentací keramiky Ludmily Kováříkové.

Na zámečku v Hodoníně (23. května 2008) se připravuje komponovaný program, během něhož se návštěvníci přenesou do časů dávno minulých a v souvislosti s výstavou „Život na tvrzi, na hradě“ mají možnost zúčastnit se Noci se šermíři. Ve Vlastivědném muzeu v Kyjově bude program zaměřen na přiblížení života Velkomoravanů. Městské muzeum Veselí nad Moravou nabídne muzejní noc s Josefem Zimovčákem na téma Cesty na vysokém kole.

Ve Znojmě (v prostorách Minoritského kláštera, nádvoří muzea, na Hradě a v Domě umění, 23. května 2008) budou mít návštěvníci příležitost prohlédnout si nejen výstavy a expozice Jihomoravského muzea ve Znojmě, ale také se zúčastnit hry ve stylu „hledání pokladu“, navštívit podzemí, zhlédnout kulturní programy znojemských skupin a ochutnat dobrá vína. Pro přepravu mezi jednotlivými objekty muzea mohou zdarma využít turistický vláček.

Muzeum Brněnska (24. května 2008) umožní návštěvníkům Památníku písemnictví na Moravě mimo prohlídky současné expozice, výstavy a historické benediktinské knihovny nahlédnout také do dosud nepřístupných rekonstruovaných prostor, v nichž bude na konci června 2008 zpřístupněna další část expozice. V areálu Památníku Mohyla míru, v kapli památníku s vynikající akustikou, bude návštěvníky očekávat studentský komorní orchestr MUSICA NOVA, který uvede skladby české i světové klasické hudby. Během večera bude probíhat projekce stěžejních částí multimediální expozice "Bitva tří císařů. Slavkov/Austerlitz 1805". V Podhoráckém muzeum bude muzejní noc zaměřena na historické motivy ve spojitosti s klášterem Porta coeli (ve kterém muzeum sídlí) a s 220. výročím povýšení nedalekého Tišnova na město. Prohlídky muzejních expozic a výstav doprovodí zajímavý program, který se bude odehrávat v sousedství slavnostně nasvětleného středověkého portálu klášterního kostela. Jeho součástí budou mimo jiné dramatické scénky, drezúra koní, vystoupení sokolníků a šermířské souboje.

Zpracoval
PhDr. Jiří Klement
oddělení informací a styku s veřejností
odbor kancelář hejtmana
Jihomoravský kraj
Žerotínovo nám. 3/5
601 82 Brno
tel.: 00420 541 651 505
fax: 00420 541 651 549
e-mail: klement.jiri@kr-jihomoravsky.cz

Leták
Národní zahájení Festivalu muzejních nocí

Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality