Biskupství brněnské

Obraz Panny Marie svatotomské, ochránkyně Brna, bude putovat do Angoly

Ilustrace
5.4.2008
Honorární konzul Angoly v České republice Emil Jirků v Brně věnuje obraz Panny Marie svatotomské, ochránkyně města Brna, jako dar katedrále Panny Marie vítězné v Ondjive (provincie Kunene v Angole). Panna Maria Obraz požehná brněnský biskup Vojtěch Cikrle při pontifikální bohoslužbě v sobotu 5. dubna v 9.30 hodin.

Brno: Při příležitosti instalování generálního vikáře brněnské diecéze Jiřího Mikuláška, do funkce děkana a prvního preláta Královské stoliční kapituly sv. Petra a Pavla v Brně, požehná brněnský biskup Vojtěch Cikrle obraz Panny Marie svatotomské pro ondjivskou katedrálu.

„Při loňské návštěvě delegace z Kunene v Brně byli angolští hosté mile překvapeni obrazem Panny Marie svatotomské, jehož kopii viděli v katedrále Petra a Pavla na Petrově“, vzpomíná honorární konzul Angoly Emil Jirků. „Nevěděli, že může být Panna Maria i „černá“. Z tohoto důvodu jsem se rozhodl nechat zhotovit repliku tohoto obrazu a darovat jejich katedrále. V sobotu 19. dubna odlétám do Angoly a tento obraz bych chtěl v Ondjivě předat osobně, včetně věnování.“

Obraz Panny Marie svatotomské, který se zanedlouho vydá na dalekou cestu, je nalisován na tvrdém dřevě, váží 14,9 kg a má rozměry 70 x 100 cm. Obraz vyrobila terapeutická dílna EIKÓN, Sdružení Podané ruce, o.s.

Během války bylo hlavní město provincie Kunene - Ondjiva - celé zničené, vybombardované a po skončení války byl střed města vybudován nový, včetně katedrály.

Obraz Panny Marie svatotomské, ochránkyně města Brna, je uctíván jako zázračný, neboť v roce 1645 se prý právě tento obraz zjevil nad městem obléhaným Švédy (...). Milostný obraz černé Panny Marie patří k řadě prastarých madon byzantského původu, které vznikaly v 8. až 9. století. Jaký byl osud posvátného obrazu, než se dostal do Brna, nelze přesně doložit. Za hodnověrný však můžeme uznat fakt, že augustiniánskému klášteru u sv. Tomáše v Brně jej při založení daroval sám Karel IV. (...).
(Z publikace Den Brna, vydané Biskupstvím brněnským)

Související články: Panna Maria svatotomská, ochránkyně Brna, publikace.

Katedrála Ondjiva (Angola):
foto foto foto foto
Foto z archivu honorárního konzula Angoly Emila Jirků, z archivu augustiniánského kláštera

Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality