Biskupství brněnské

Dialog uprostřed Evropy: „Jak Evropa srůstá?“

Ilustrace
14.3.2008 - 16.3.2008
Konference Dialog uprostřed Evropy: „Jak Evropa srůstá? - Od německého k českému předsednictví v Radě EU“ se koná v Brně ve dnech 14. – 16. března v Divadle Reduta (Zelný trh 4). Brno: Hlavním tématem XVII. konference, kterou již tradičně pořádá Společnost Bernarda Bolzana a Ackermann-Gemeinde z Mnichova, je fenomén faktického, i když pozvolného srůstání Evropy a způsob, jakým se s ním vyrovnávají země středoevropského regionu. Jde o otázku, jak středoevropské, zejména politické, elity tento proces přijímají. Konkrétně se budeme věnovat reflexi nedávného německého předsednictví v Radě EU a zároveň diskusi o přípravách na české předsednictví. Jelikož je tradicí této konference, že není ryze akademická, ale snaží se přicházet s konkrétními podněty, vyhlásili organizátoři ve spolupráci s brněnskými politology soutěž studentských týmů na téma „Jaké by měly být priority českého předsednictví v Radě EU a kde hledat inspiraci?“. Nejlepší práce budou na konferenci prezentovány.

Na konferenci mimo jiné vystoupí: prof. Jan ŠVEJNAR – ekonom, Erwin TEUFEL – bývalý dlouholetý premiér Bádenska-Würtenberska za CDU; Ondřej LIŠKA – ministr školství ČR; dr. Markus SÖDER – bavorský ministr pro spolkové a evropské záležitosti; prof. Jacques RUPNIK– politolog; prof. Irena LIPOWICZ – politoložka, bývalá velvyslankyně Polska ve Vídni; prof. Erhard BUSEK – bývalý vicekancléř Rakouska dr. Angelica SCHWALL-DÜREN – poslankyně Spolkového sněmu, zahraničně politická mluvčí frakce SPD; Helmut ELFENKÄMPER – velvyslanec SRN v Praze; Jan ZAHRADIL – poslanec EP; doc. Josef ZIELENIEC – poslanec EP; Jan BŘEZINA – poslanec EP; Richard FALBR – poslanec EP.

Záštitu nad akcí převzali primátor města Brna Roman ONDERKA a rektor Masarykovy univerzity prof. PhDr. Petr FIALA, Ph.D.

Akci připravují už tradičně Společnost Bernarda Bolzana a Ackermann-Gemeinde z Mnichova. Velice dobře se osvědčila spolupráce s městem Brnem, nově jsme začali spolupracovat také s Jihomoravským krajem. Dalšími partnery jsou Fundacja Krzyżowa z Polska a Slovenská spoločnosť pre zahraničnú politiku.

Konference „Dialog uprostřed Evropy“ se v Brně koná podruhé, je ale přímým pokračováním patnácti ročníků Česko-německých jihlavských rozhovorů. V posledních letech akce přerostla v diskusní fórum se středoevropským zaměřením i obsazením.

Kontakt: Ondřej Matějka (jednatel Společnosti Bernarda Bolzana), tel.: 608 974 856

Program konference

Pátek, 14. března 2008

19.00 hod. Zahájení konference a uvítání:
doc. Petr Pithart (předseda Společnosti Bernarda Bolzana, Praha), Stanislav Juránek (hejtman Jihomoravského kraje), Oliver Pospíšil (náměstek primátora Brna), Helmut Elfenkämper (velvyslanec SRN), Ladislav Ballek (velvyslanec Slovenska), Adelheid Folie (vyslankyně, Velvyslanectví Rakouska v Praze).
Jak Evropa srůstá? – Jak se Česko a celý středoevropský region vyrovnávají s výzvou EU,
prof. Jan Švejnar, ekonom

Sobota, 15. března

9.00 hod. Hlavní přednáška: Dát Evropě lepší ústavu! Erwin Teufel (premiér Bádenska-Würtenberska v.v.)

09.45 hod. Byla během německého předsednictví překonána krize integrace?
Diskuse:
Erwin Teufel (premiér Bádenska-Würtenberska v.v.), dr. Angelica Schwall-Düren (poslankyně Spolkového sněmu, Berlín), Helmut Elfenkämper (velvyslanec SRN, Praha), dr. Otto Schmuck (zemské zastoupení Porýní-Falce, Berlín), dr. Steffi Augter (novinářka, Berlín).
Moderátor: Przemysław Konopka (novinář, Poznaň)

14.00 hod. České předsednictví 2009: Jak (ne)využít příležitosti?
Na úvod: prezentace vítězných prací studentské soutěže
Diskuse: doc. Josef Zieleniec (poslanec EP, Brusel), Jan Březina (poslanec EP, Brusel), Jan Zahradil (poslanec EP, Brusel), Richard Falbr (poslanec EP, Brusel).
Moderátorka: dr. Anneke Hudalla (novinářka, Praha)

16.30 hod. Evropské reality – Jak se země středovýchodní Evropy dokáží vyrovnat se srůstáním Evropy?

Diskuse: prof. Irena Lipowicz (diplomatka, politoložka, Varšava), prof. Jacques Rupnik (politolog, Paříž), Erhard Busek (vicekancléř v.v., Vídeň). Moderátor: Adam Černý (novinář, Praha)

19.00 hod. Mše svatá (kostel sv. Jakuba, Jakubská 11). Mši celebruje: Mons. Mgr. Jiří Mikulášek, generální vikář Biskupství brněnského, koncelebruje: Mons. Anton Otte
Hudební doprovod: Kantiléna - sbor dětí a mládeže při Filharmonii Brno.

20.30 hod. Raut v Besedním domě (Komenského náměstí 8)

Neděle, 16. března

09.30 hod. Mohou být přeshraniční iniciativy „lokomotivou evropské integrace“?
Úvodní proslovy: dr. Markus Söder (Ministr pro Spolkové a evropské záležitosti, Mnichov), Ondřej Liška (ministr školství ČR, Praha)

10.15 hod. Diskuse:
dr. Markus Söder (ministr pro spolkové a evropské záležitosti, Mnichov), Ondřej Liška (ministr školství ČR, Praha), Mateusz J. Hartwich (historik, Wrocław/Frankfurt nad Odrou/Berlín), Hans Eibauer (Schönsee), Andor Mészáros (Centrum sv. Adalberta, Esztergom).
Moderátor: Martin Kastler (poslanec EP v.v., Schwabach)

11.45 hod. Závěr konference: Adolf Ullmann (Spolkový předseda Ackermann-Gemeinde, Mnichov)

Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality