Biskupství brněnské

Vojenští kaplani připomenou generála Methoděje Kubáně

Ilustrace
3.3.2008
V pondělí 3. března bude v Hranicích na Moravě zahájeno odborné shromáždění vojenských kaplanů Armády České republiky.V rámci setkání bude v úterý 4.3. v 10.30 hodin otevřena v prostorách kasáren výstava popisující život generála duchovní služby Mons. Methoděje Kubáně.

Hranice na Moravě: Odpoledne 4.3. proběhne ve 14.00 hodin v kostele sv. Jana a Pavla v Horní Bečvě pietní vzpomínka na tohoto významného muže prvorepublikové vojenské duchovní služby. Poté bude následovat položení věnců u památníku, který nese jména těch, kteří zahynuli v koncentračním táboře v Dachau, mezi něž generál Kubáň patří. Tím si vojenští kaplani připomenou 66. výročí od jeho úmrtí, které připadá na 5. březen. Akci pořádá duchovní služba Armády České republiky ve spolupráci s Obecním úřadem v Horní Bečvě.

Kontaktní osoba: prap. Zdeněk Peterka, peterkaz@centrum.cz, 724 850 607

Mons. Kubáň – muž víry a odvahy
Kdo byl generál Kubáň a proč se právě on stal uznávaným symbolem Duchovní služby AČR? Methoděj Kubáň se narodil v roce 1885 v Horní Bečvě. Vystudoval Teologickou fakultu v Olomouci. Jako vojenský duchovní se v roce 1914 dostal na ruskou frontu, působil také na srbsko-černohorské frontě a sloužil i na albánském bojišti, kde se nakazil tyfem a malárií. Během své vojensko-duchovní kariéry působil mimo jiné v posádkové nemocnici v Brně nebo v posádkovém velitelství v Žilině. Také díky své službě duchovního správce 9. pěší divize v Trnavě, 4. pěší divize v Josefově nebo přednosty katolické skupiny na Ministerstvu národní obrany, či své činnosti generálního vikáře československé branné moci v roce 1935 (ve stejném roce se stal i monsignorem) byl o tři roky později prezidentem republiky povýšen na generála duchovní služby.

Již začátkem druhé světové války se zapojil do činnosti vojenské odbojové organizace Obrana národa a věnoval se pomoci rodinám zatčených a perzekuovaných odbojářů. Na základě udání byl odsouzen na rok odnětí svobody a trest si odpykával v káznici v Budyšíně. Namísto propuštění však byl jako politický vězeň internován v Malé pevnosti Terezín a pak převezen do koncentračního tábora Dachau. Tam 5.3.1942 zemřel na následky krutého mučení. Po válce v roce 1946 byl in memoriam povýšen na generála-šéfa duchovní služby, což byla v té době nejvyšší vojenská hodnost pro duchovní. Rovněž mu byl udělen Československý válečný kříž 1939 za zásluhy v boji za osvobození.

Život generála Kubáně ukazuje muže, který dokázal na jedné straně citlivě vnášet do vojenského života vnímavost pro víru v osobního a milujícího Boha a na straně druhé měl dostatek odvahy jít pevně a důsledně za splněním svého koncepčního úkolu – vybudovat fungující duchovní službu v podmínkách československé armády. Po nástupu do čela katolické skupiny MNO přišel s jasnou koncepcí a dokázal ji prosadit. Díky jeho práci byla začátkem druhé světové války duchovní služba v armádě prvkem, který fungoval systematicky a tvořivě. Navíc se mu podařilo propojit různé církve dohromady. Jako katolický kněz byl i výborným vojákem, a to se vším všudy. Pro vojenské kaplany je velkým vzorem a osobností vyčnívající nad všechny ostatní. Stal se zdrojem inspirace přinášet nepostradatelný hodnotový základ pro službu, která nasazení a oběť pro vlast a pro druhé nezbytně potřebuje. Vojenští kaplani se mohou i po mnoha letech hlásit k jeho ideálům.

Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality