Biskupství brněnské

Svátek Uvedení Páně do chrámu

Ilustrace
2.2.2008
V sobotu 2. února se slaví svátek Uvedení Páně do chrámu, lidově nazývaný Hromnice.Jde v něm o událost, kdy Panna Maria a svatý Josef přinesli malého Ježíše do chrámu, aby ho obětovali Bohu. Informujeme o významu svátku a o souvislostech s ním spojených.

Praha: Ve východním obřadu se tento svátek nazývá Obětování Pána. Je zároveň i mariánským svátkem, protože důležité místo v něm má i Panna Maria.

Mezi 40 denními kojenci, kteří byli zasvěceni Bohu, se v chrámu objevil maličký Ježíš. Zbožný stařec Simeon, veden Duchem Svatým, jej poznal, vzal do náruče a velebil Boha.

Církevně liturgický obřad "Uvedení dítěte do chrámu" se týká vztahu člověka k Bohu, vykonává se přesně stanovenými liturgickými postupy, osobami kanonicky oprávněnými, jedná se o obřad dialogového charakteru, jehož prvky i celková podoba respektují a uchovávají hlubokou starozákonní symboliku, kterou vhodně spojují s novozákonní kristologickou skutečností.

Je to boholidský (theandrický) obřad, který pro život člověka i církevního společenství představuje významný moment, skrze nějž člověk jako obraz Boží vchází do společenství věřících v Krista, začleňuje se do Kristova mystického těla (staroslověnsky vocerkovljajetsja), připravuje se k přijetí plnohodnotného členství a života v Kristu a s Kristem, skrze svatou, blahodatnou a požehnanou tajinu-svátost křtu. V Jeruzalémě se slavil tento svátek již ve 4. století a o sto let později i v Evropě.

"Simeon jim požehnal a jeho matce Marii prohlásil: On je ustanoven k pádu a k povstání mnohých v Izraeli a jako znamení, kterému se bude odporovat – i tvou vlastní duší pronikne meč – aby vyšlo najevo smýšlení mnoha srdcí." (Lk 2; 34,35) Předpověděl tak jeho utrpení pro spásu lidí.

Ježíše nazval "světlem k osvícení pohanů". To byl zřejmě důvod k tradici svěcení svící-hromniček. Křesťané je zapalují při společné modlitbě nebo v nebezpečí, např. při činnosti přírodních živlů, aby působením Ducha Svatého uchránily věřící před nebezpečím.

Lidové povědomí o svátku je také upevněno v pranostikách, např. "Na Hromnice o hodinu více" nebo "Na Hromnice zimy polovice".

Tento den je i Dnem zasvěcených osob. Ježíšovo zasvěcení v chrámu spojil Svatý otec Jan Pavel II. s těmi, kteří zasvětili svůj život službě Bohu i bližním.

Dle tiskové zprávy ČBK (autor Richard Vocel).

Zdroj informací o obřadu "Uvedení dítěte do chrámu":
http://www.listar.cz/uvedeni_ditete.htm

Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality