Biskupství brněnské

Od smrti Vojtěchy Hasmandové uplynulo již dvacet let

Ilustrace
18.1.2008
Při příležitosti 20. výročí smrti Boží služebnice, Matky Vojtěchy Hasmandové, bude v katedrále sv. Petra a Pavla v Brně v pátek 18. ledna v 17.30 hodin celebrovat děkovnou mši brněnský biskup Vojtěch Cikrle, který se s dlouholetou představenou Kongregace Milosrdných sester sv. Karla Boromejského dobře znal.Brno/Praha: Na matku Vojtěchu budou vzpomínat rovněž v Praze. V kostele sv. Karla Boromejského (Pod Petřínem) bude v neděli 20. 1. v 10.00 hodin sloužit děkovnou mši provinciál františkánů P. Jan Maria Vianney Dohnal. O současném stavu procesu jejího blahořečení v Římě promluví v homilii postulátor kauzy Josef Laštovica.

Ze života Matky Vojtěchy Hasmandové

Vojtěcha Hasmandová, vlastním jménem Antonie, se narodila 25. března 1914 jako předposlední ze šesti sourozenců. V šesti letech jí zemřela maminka a ve 13 letech odešla jako čekatelka k sestrám boromejkám do Frýdlantu nad Ostravicí ve Slezsku. V Praze maturovala na učitelském ústavu a v roce 1940 složila doživotní řeholní sliby.

Jejím prvním učitelským působištěm se staly jižní Čechy, poslední tři roky války působila jako ošetřovatelka v nemocnici ve Slaném, kde obětavě ošetřovala zraněné vojáky.

Po válce učila tři roky v Líšni u Brna, po zavření církevních škol totalitním režimem se stala řeholní představenou v Prachaticích. Tam ukrývala kněze - řeholníka, který v dubnové noci roku 1950 unikl přepadu mužských klášterů. V září 1952 s ním byla zatčena a za rok po vyšetřovací vazbě, odsouzena pro velezradu jako „špiónka ve službách Vatikánu“, si odpykala trest v Pardubicích a v Praze na Pankráci. Po amnestii v roce 1960 ji její - také rehabilitovaná - generální představená, Bohumila Langrová, poslala do komunity ve Vidnavě na severní Moravě, aby nebyla na očích tajné policii. Tam strávila deset let, poslední rok jako místní představená. Z tohoto titulu byla mezi delegátkami na generální kapitule boromejek a v roce 1970 byla zvolena generální představenou kongregace, což se opakovalo v roce 1976 a 1982.

Téměř osmnáct let, kdy stála v čele kongregace sester boromejek, je provázeno jejím úsilím o uvedení do řeholního života směrnic II. vatikánského koncilu v těžkých dobách totality, péčí o tajná povolání (vypěstovala jich na 50), materiální i duchovní pomocí kněžím, bohoslovcům, bývalým spoluvězeňkyním...

Matka Vojtěcha zemřela na zhoubný nádor uprostřed svých sester ve Znojmě-Hradišti 21. ledna 1988. Osm let po smrti zahájil v Brně biskup Vojtěch Cikrle diecézní proces jejího blahořečení, protože Matka Vojtěcha v této diecézi téměř 18 roků působila a zde i zemřela. V roce 2004 byl diecézní proces uzavřen a celý materiál čítající 930 stran předán Kongregaci pro blahořečení a svatořečení ve Vatikánu.

Bližší informace o kongregaci sester boromejek i Matce Vojtěše Hasmandové na adrese http://www.boromejky.cz

Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality