Biskupství brněnské

Minoritský kostel v Brně slaví 750. výročí posvěcení

Ilustrace
4.10.2007
Při příležitosti 750. výročí posvěcení minoritského kostela sv. Janů (sv. Jana Křtitele a Jana Evangelisty) na Minoritské ulici v Brně zde bude 4. října v 15.30 hodin slavit pontifikální bohoslužbu brněnský biskup Vojtěch Cikrle.Brno: Jak uvádí klášterní kronika Řádu minoritů, za zakladatele jejich kláštera je považován Jan Velen Černohorský z Boskovic, kostel sv. Jana Křtitele vysvětil roku 1257 olomoucký biskup Bruno.

Původní románský kostel byl po několika pohromách, zejména požárech, kolem roku 1320 přebudován v gotický trojlodní kostel, v roce 1733 byla Mořicem Grimmem dokončena barokizace celého objektu. V té době vznikly významné stavby kláštera – Loreta a Svaté schody. V roce 1784 došlo k přeměně klášterního chrámu na farní kostel.

Minoritský řád je jediný, který působí v Brně téměř osm století na jednom místě. Pamětní deska na průčelí vedle vchodu do chrámu připomíná, že zde působil také moravský národní buditel, sběratel národních písní, básník, profesor František Sušil (1804-1868).

Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality