Biskupství brněnské

Nový pořad České televize „Po hladině“

Ilustrace
17.9.2007
Centrum náboženské tvorby Televizního studia Brno ČT připravilo do vysílání nový výchovně-vzdělávací pořad adresovaný mladému divákovi s názvem Po hladině. Od 17. září 2007 jej bude vysílat program ČT2 každé pondělí po 16. hodině.

Brno: „Po hladině chodil Kristus…“, těmito slovy bude otevírat Otakáro Maria Schmidt každý z dílů cyklu Po hladině. Pořad vychází vstříc mladému divákovi, snaží se probudit jeho zájem a upozornit, že pod hladinou povrchního zdání je nejednou skrytá hlubina. Cyklus slovy i obrazem nevšedně medituje nad symbolickým významem věcí, nad skrytými souvislostmi života. Hladinu autoři označují za tenkou, dvourozměrnou vrstvu. Upozorňují, že je možné být nad ní nebo pod ní, sotva je ale možné být uvnitř, v hladině. Je to hranice dvou světů. Pořad ilustruje, že křesťanství přirozeně patří do života všedního dne, že není pouze záležitostí úzké skupiny lidí a že souvisí s všedním životem. „Měl by tady vzniknout prostor pro mozaiku, ne nepodobnou starokřesťanským mozaikám bazilik,“ říká Otakáro Maria Schmidt. „Pro mozaiku názorů, perspektiv, úhlů pohledu. Plno různých kamínků z rozbitých, rozdrcených skal může být jen bezútěšnou hromadou suti, ale taky získat vyšší smysl – zejména poté, co člověk poodstoupí a uvidí mozaiku jako celek.“

Týdeník Po hladině (průvodcem a zároveň režisérem pořadu je Otakáro Maria Schmidt, scénáristou je Jan Hanák) bude vysílán od 17. září 2007 na programu ČT2 každé pondělí po 16. hodině.

Jednotlivé díly mají 17 minut. Reprízy mohou diváci sledovat ve středu po poledni nebo ve čtvrtek před půlnocí. Vždy na ČT2.

První díl má název Symbol, další například Slovo, Srdce, Manželství, Pohyb, Barva, Film, Světlo, Oheň, Voda, Rituály…

Informace: Hana Orošová, tisková mluvčí ČT TS Brno, tel.: 542 132 512

Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality