Biskupství brněnské

Den Brna 2007

Ilustrace
18.8.2007 - 19.8.2007
V roce 230. výročí založení brněnské diecéze (1777-2007) se v jihomoravské metropoli konají ve dnech 18. - 19. srpna pod záštitou brněnského biskupa Vojtěcha Cikrleho a primátora Romana Onderky oslavy Den Brna. Brno: Akce se každoročně koná jako připomínka významné historické události z dějin Brna - připomínka hrdinství Brňanů při obléhání města Švédy v době třicetileté války v roce 1645. Přitažlivou a prázdninově odpočinkovou formou se tak představuje historická událost turistům i obyvatelům města. Také v letošním roce je pro návštěvníky jihomoravské metropole připraven na Petrově i v ulicích města zajímavý program.

Sobota 18. srpna

  • 13.00 - 19.00 Nabídka návštěvy Muzea sakrálního umění s expozicí Vita Christi zdarma (Brno, Petrov 1)
  • 13.00 - 17.00 SOUTĚŽNÍ KVIZ o ceny s názvem "Stopy Ludvíka Raduita de Souches"
    Ludvík Raduit de Souches patří k nejpozoruhodnějším postavám dějin města Brna. Vyznamenal se jako vojenský velitel města v boji se Švédy, kdy po 16 týdnů se svými 1476 muži úspěšně vzdoroval dvacetinásobné švédské přesile. Přestože zemřel roku 1682 na svém jevišovickém panství, brněnští občané na něj nezapomněli a přenesli jeho tělo do Brna, jak si přál ve své závěti.
    Po jeho stopách se mohou vypravit návštěvníci i obyvatelé Brna, včetně rodin s dětmi. Při zjišťování správného řešení navštíví účastníci několik brněnských kostelů a dalších pamětihodností v centru Brna, které nesou stopy působení Raduita de Souches. Všichni úspěšní řešitelé budou odměněni, hodnotné knižní ceny pak čekají ty účastníky, jejichž správně řešené kvizy budou vylosovány po ukončení hry.
    Začátek hry u informačního pultu v Informačním centru Petrov 1 (od 13.00 hodin)
    Ukončení hry a losování výherců soutěžního kvizu "Stopy Ludvíka Raduita de Souches" před budovou Petrov 1 v 17.30 hodin.
  • 19.15 katedrála sv. Petra a Pavla
    Pozdrav primátora města Brna Romana Onderky a brněnského biskupa Vojtěcha Cikrleho při příležitosti oslav Dne Brna.
  • 19.25 Přednáška Ludvíka Kolka: Panna Maria Svatotomská, ochránkyně města
  • 20.00 Koncert duchovní hudby
    Vystoupí dómský chlapecký sbor z Limburku "Limburger Domsingknaben"
  • 21.15 Kladení věnce u pamětní desky R. De Souches na Petrově
  • Vystoupení historického vojska
  • Ohňostroj

Neděle 19. srpna

  • 10:30 katedrála sv. Petra a Pavla
    PONTIFIKÁLNÍ BOHOSLUŽBA
    se vzpomínkou na všechny, kteří kdykoliv v historii zahynuli při obraně Brna, a s prosbou za naši šťastnou budoucnost.
    Hlavní celebrant František Lobkowicz, ostravsko-opavský biskup
    Bohoslužbu doprovodí dómský chlapecký sbor z Limburku "Limburger Domsingknaben" . Při mši bude požehnán nový prapor Brněnského městského střeleckého sboru.

Impulsem pro rozhodnutí biskupa Cikrleho založit tradici oslav města Brna byl 15. srpen 1995, kdy si moravská metropole připomínala 350. výročí ode dne, kdy malá skupinka obránců města odolala útoku obrovské přesily švédských vojsk generála Torstensona a Brno nebylo dobyto. Přáním organizátorů mj. je, aby se Brňané seznámili s historií svého města, která ovlivnila i dění v tehdejší Evropě. Aby byli hrdými potomky svých hrdinných předků. Den Brna se slaví vždy v sobotu okolo 15.8., slavnosti Nanebevzetí Panny Marie, která je od roku 1645 uctívána jako patronka a ochránkyně města.

Plakát k soutěžnímu kvízu Stopy Ludvíka Raduita de Souches

foto foto foto foto foto foto
Foto: Vratislav Medek

Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality