Biskupství brněnské

Generál Picek a biskup Cikrle se setkají v Brně

Ilustrace
23.5.2007
Náčelník Generálního štábu Armády České republiky, generálporučík Ing. Vlastimil Picek, předseda Ekumenické rady církví ThDr. Pavel Černý, ThD., předseda rady Církve bratrské, a římskokatolický biskup Vojtěch Cikrle, pověřený při České biskupské konferenci (ČBK) péčí o duchovní službu v armádě, se ve středu 23. května setkají v prostorách brněnského biskupství. Brno: Ministerstvo obrany České republiky, Ekumenická rada církví a Česká biskupská konference podepsaly dohodu o duchovní službě v resortu ministerstva obrany 3.6.1998. Brněnskému setkání čelných představitelů všech zúčastněných stran bude přítomen také pplk. Jan Kozler z Církve československé husitské, hlavní kaplan Armády ČR. Cílem setkání je mimo jiné výměna poznatků a zkušeností v oblasti duchovní služby v Armádě České republiky za uplynulé období.

Krátká sekání se zástupci tisku se bude při této příležitosti konat od 15.15 hodin v prostorách brněnského biskupství (Petrov 8).

V současné době působí v AČR osmnáct vojenských kaplanů, z toho dvanáct z Církve římskokatolické, dva z Církve československé husitské, tři z Českobratrské církve evangelické a jeden z Církve adventistů sedmého dne.

Pplk. Jan Kozler (1976) byl prvním duchovním Církve československé husitské vyslaným do služby vojenského kaplana Armády ČR a současně také nejmladším vojenským kaplanem u nás. Absolvoval základní vojenskou službu u Hradní stráže, kam v roce 2002 nastoupil do této funkce. Účastnil se zahraniční mise v Íráku (2004) a Kosovu (2005-2006). Od 1.10.2006 je hlavním kaplanem AČR. V této funkci vystřídal římskokatolického kněze Tomáše Holuba (1967), historicky prvního vojenského kaplana (a později i hlavního kaplana) AČR, který se v letech 1996-1997 účastnil zahraniční mise českých jednotek IFOR v Bosně a Hercegovině. Ve funkci hlavního kaplana AČR působil od roku 1998.

Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality