Biskupství brněnské

Bohoslužba vyslání vojenského kaplana Kamila Víchy

Ilustrace
27.3.2007
Bohoslužba vyslání kněze ostravsko-opavské diecéze Kamila Víchy do služby v Armádě České republiky se bude konat 27. března v 17.00 hodin v kostele sv. Jakuba Staršího ve Spálově (f. Odry). Brno/Spálov: Do služby vojenského kaplana Armády České republiky (AČR) bude vyslán v úterý 27.3. v 17.00 hodin v kostele sv. Jakuba Staršího ve Spálově (f.Odry) římskokatolický kněz Kamil Vícha (* 1971).

Bohoslužbě budou předsedat brněnský biskup Vojtěch Cikrle, který je při České biskupské konferenci pověřený péčí o duchovní službu v armádě), a Joel Ruml místopředseda Ekumenické rady církví v České republice. Dále bude přítomen hlavní kaplan AČR Jan Kozler, další vojenští kaplani, představitelé místních církví a místní samosprávy.

Vojenský kaplan Kamil Vícha bude působit kde u 13. dělostřelecké brigád v Jincích na Příbramsku.

K 1.10. 2006 ukončil svou službu v Armádě ČR Tomáš Holub (1967), historicky první vojenský kaplan AČR, který se v letech 1996-1997 účastnil zahraniční mise českých jednotek IFOR v Bosně a Hercegovině. Ve funkci hlavního kaplana AČR působil od roku 1998 do září 2006, kdy ho ve funkci vystřídal Jan Kozler (1976) z Církve československé husitské. Kozler byl prvním duchovním své církve vyslaným do služby vojenského kaplana AČR, a současně také nejmladším vojenským kaplanem u nás. Absolvoval základní vojenskou službu u Hradní stráže, kam v roce 2002 nastoupil do této funkce.

K 1.3. došlo rovněž k dalším dvěma změnám: vikářem vojenského vikariátu s republikovou působností se po Tomáši Holubovi stal Jaroslav Knichal (1976), kněz z olomoucké arcidiecéze, a službu rektora vojenského kostela sv. Jana Nepomuckého v Praze na Hradčanech přijal po Holubovi Petr Svoboda (1967), z brněnské diecéze, který se nedávno vrátil z mise v Iráku.

V současné době pracuje v AČR osmnáct vojenských kaplanů, z toho dvanáct z Církve římskokatolické, dva z Církve československé husitské, tři z Českobratrské církve evangelické a jeden z Církve adventistů sedmého dne.

Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality