Biskupství brněnské

Na Petrově zahájí provoz prodejna klášterních produktů Benedictus

Ilustrace
15.1.2007
Ojedinělý specializovaný obchod klášterních produktů, mešních vín a klášterních piv v České republice s názvem Benedictus (= požehnaný) bude slavnostně otevřen v pondělí 15. ledna ve 13.30 hodin ve spodním traktu budovy Petrov 1 (vchod z ulice Petrské).Brno: Na rozdíl od mnoha jiných zemí, kde jsou klášterní výrobky vyhledávány a ceněny, nemá prodej těchto produktů v České republice tradici.. Přitom by se většina z nich dala charakterizovat slovy zdraví a kvalita. Jsou vyráběny řemeslně, v malých množstvích a ne za účelem dosahování zisku. V supermarketech je nikde nenajdete...

Nová prodejna Benedictus se specializuje na prodej klášterních výrobků z českých i zahraničních klášterů.

Součástí života v klášteře není pouze modlitba a rozjímání, ale podle starobylé tradice a hesla Ora et labora (= modli se a pracuj – heslo sv. Benedikta a řádu, který založil) také starost o vlastní živobytí.

V minulosti to byli právě řeholníci, kteří do našich zemí přinášeli nové způsoby a metody nejen zemědělské produkce. Život v klášterech má svůj pevný řád a rytmus, jehož součástí je i řemeslná práce, která je pokračováním modlitby a rozjímání a slouží k získání prostředků pro další fungování jednotlivých komunit. Každý klášter dospěl na základě zkušeností a staletého vývoje k vlastní výrobě, která odpovídá jak zaměření, tak lokalizaci konkrétního kláštera.

Prodejna v areálu brněnského Petrova nabízí v tomto smyslu skutečnou přehlídku klášterních produktů. Najdeme zde výrobky prozatím z patnácti klášterů ve více než 300 druzích a nabídka se bude nadále rozšiřovat.

Milovníky zdravé výživy zaujmou biopotraviny v široké škále od müsli, po marmelády a kompoty i z exotického ovoce, chybět nebudou sojové výrobky, ovocné štávy, biokáva, biokakao, sušené ovoce, houby, sýry a další. Najdeme zde i vynikající hořčici francouzského typu z kláštera trapistů v Novém Dvoře. Skutečné “zdraví z lékárny Boží” představují vitamíny, čaje na konkrétní nemoci, kapky, masti, krémy a další produkty z klášterů provozujících nemocnice.

Znalce vína nadchnou unikátní kolekce mešních a košer vín od pověřených výrobců v ČR, doplněné o soubory vín ze Svaté země a dalších zahraničních klášterů, včetně světoznámého brandy z Klosterneuburgu. Ojedinělý soubor trapistických piv z produkce belgických klášterů je doplněn českými klášterními pivy premonstrátů z Želiva. Bylinné likéry od sester z Doksan pak jen doplní představu o skutečně exkluzivním pití, ke kterému dále patří benediktinská Klášterní oficína a sestava jejich bylinkových sirupů pro široké použití. Mezi klášterní produkty patří také například keramika - v tomto případě z Galerie Karmel Bosých karmelitek v Praze.

Od března bude provoz rozšířen ještě o čajovnu a komunitní centrum.

Prodejna se nachází v suterénu objektu Národní kulturní památky Petrov 1 - vchod z ulice Petrské a otevírací doba je pondělí - pátek od 9.00 do 17.00 hodin.

Další informace: vedoucí prodejny Marie Mezuláníková, mobil: 736 659 300, www.klasterniprodukty.cz.

Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality