Biskupství brněnské

Dny smíření 2006

Ilustrace
30.9.2006 - 7.10.2006
Dny smíření 2006 letos proběhnou 30. září v Dambořicích a 6. - 7. října ve Slavkově u Brna Dambořice/Slavkov u Brna: Každým rokem si město Slavkov u Brna připomíná bitvu u Slavkova – slavné Napoleonovo vítězství, které však stálo tisíce lidských životů. Krvavá válečná událost dala před více než deseti lety podnět pro vznik ekumenického hnutí, které naopak hledá cesty ke smíření mezi národy, církvemi i jednotlivci. Pod názvem Slavkovská iniciativa smíření se od roku 1996 konají ve Slavkově u Brna pravidelná setkání zástupců křesťanských církví, různých občanských sdružení a zástupců samosprávy, aby spolu s širokou veřejností hledali východisko z problémů, které je dosud rozdělovaly.

Ze Slavkovských dnů smíření, které se konají vždy v prvním týdnu října, se stala jedna z nejvýznamnějších ekumenických akcí, přesahující svým významem hranice republiky. Tak, jak se „Dny smíření“ postupně rozšiřují, narůstá na významu stále větší zapojení široké veřejnosti. Snahou organizátorů je, aby to nebyli jen lidé z řad církví, ale i lidé, kteří chtějí přispět ke zmírnění napětí ve světě. Téma slavkovských Dnů smíření 2006 zní: Cyrilometodějský odkaz - společné dědictví Čechů a Slováků.

Letošní ročník bude vrcholit 6.-7.10. tradičně ve Slavkově u Brna. Hlavní setkání se bude konat v historických prostorách místního zámku. Tato akce je volně přístupná pro širokou veřejnost, zahrnuje bohatý hudební program, ekumenickou bohoslužbu a občerstvení.

Program:
Sobota 30.9. v Dambořicích
10.30 ekumenická bohoslužbě v kostele sv. Martina
11.45 pietní vzpomínka na zaniklou židovskou obec (náves – pomník židovské synagogy)
14.00 seminář, diskuse (Katolický dům Dambořice)

Pátek 6.10. ve Slavkově u Brna
19.00 koncert – Chorus Salvatoris z Trnavy (zámek – Historický sál)

Sobota 7.10. ve Slavkově u Brna
9.00 odborný seminář
14.00 ekumenická bohoslužba v chrámu Vzkříšení Páně

Veškeré informace (i z předchozích ročníků) jsou na internetové adrese: www.reconciliatio.com.

Informace k akci v Dambořicích jou na www.damborice.cz v podnadbídce Aktuality.

Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality