Biskupství brněnské

Dramatizace životních osudů kněze Jana Buly

Ilustrace
12.5.2006
Sejdeme se v nebi je název divadelního představení, které na motivy stejnojmenné knihy Jiřího Mikuláška představí 12. května v 19.00 hodin mladí věřící v Duchovním centru na brněnském sídlišti Lesná (Nezvalova 13).Brno: V knize Sejdeme se v nebi, jejímž autorem je generální vikář brněnské diecéze Jiří Mikulášek, je čtenářům beletristickým způsobem přibližován životní příběh mladého kněze brněnské diecéze Jana Buly, jedné z obětí tzv. babické tragédie. Autor v útlé knížečce shromáždil řadu historických pramenů i osobních svědectví pamětníků s přáním přiblížit zejména mladým lidem tehdejší dobu s příběhem jednoho hrdinství.

Celá kniha Jiřího Mikuláška "Sejdeme se v nebi" je k dispozici ke stažení.

Jan Bula se narodil 24.6.1920 v Lukově u Moravských Budějovic. Po maturitě na gymnáziu studoval bohosloví v kněžském alumnátě v Brně na Antonínské ulici, kněžské svěcení přijal 29.7.1945. Jako koordinátor působil v Rokytnici nad Rokytnou, kde ho v dubnu 1951 na základě vymyšleného obvinění zatkla Státní bezpečnost. V listopadu téhož roku nad ním soud v Jihlavě vynesl předem naplánovaný rozsudek smrti a mladý kněz byl 20. května 1952 v pět hodin ráno popraven. V roce 1990 byl Jan Bula svého obvinění v plném rozsahu zproštěn. Dne 25.3.2004 zahájil v Brně biskup Vojtěch Cikrle diecézní fázi procesu jeho blahořečení.

Scénář divadelního představení je věrným zpracováním životního příběhu Jana Buly sepsaného Jiřím Mikuláškem, který bude před jeho zahájením slavit (v 18.00 hodin) v duchovním centru bohoslužbu.

Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality