Biskupství brněnské

V Brně-Tuřanech uctí Pannu Marii v trní

Ilustrace
4.3.2006
Farnost v Brně-Tuřanech oslaví 4. března v 17.30 hodin dvousté výročí přenesení sochy Panny Marie v trní do současného kostela.Brno: V Brně – Tuřanech oslaví v sobotu 4.3. dvousté výročí od přenesení sochy Matky Boží v trní do současného kostela. Slavnostní bohoslužbě v 17.30 hodin s hlavním celebrantem Jiřím Mikuláškem, generálním vikářem brněnské diecéze, bude předcházet v 17.00 hodin společná modlitba růžence.

Zdejší mariánská tradice je postavena na legendě o nalezení sošky Matky Boží: Roku 1050 se vracel rolník Horák z polních prací lesem, kde dnes stojí Tuřany, a cestou zpozoroval neobvyklý jev – z křoví planých růží vycházela silná záře. V trní objevil sošku Panny Marie s Ježíškem, kterou přinesli na Moravu sv. Konstantin a Metoděj. Soška byla neporušená, tak jak ji ukryli věřící, prchající z Velehradu k Brnu při vpádu Maďarů.

Na místě nálezu věřící postavili nejprve románský kostelík, který byl později přestavován a rozšiřován, což se podepsalo na jeho statice. Proto byl v letech 1804-1806 postaven vedle kostel nový a do něj přenesena i milostná soška Matky Boží v trní. Památku tohoto přenesení, jak ji ve své knize Poutní místa z r. 1887 zaznamenal Karel Eichler, slavili tuřanští každoročně 1. března.

Další informace: P. Luboš Pavlů, farář Římskokatolické farnosti Brno-Tuřany, tel. 545 219 225.

Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality