Biskupství brněnské

Děti z Ugandy na návštěvě v Brně

Ilustrace
23.5.2004 - 4.6.2004
V rámci oslav 160 let Papežského misijního díla dětí zavítala (ČR) na pozvání P. Jiřího Šlégra, národního ředitele Papežských misijních děl v ČR, do České republiky skupina dětí z Ugandy. Od 23. 5. do 4. 6. putovaly po celé ČR. Dne 3. června přijely do Brna, kde pro ně Cyrilometodějská základní škola (CMZŠ) na Lerchově ulici připravila dvoudenní program.Delegaci 22 ugandských dětí ve věku 11 – 16 let, členů Papežského misijního díla dětí (PMDD) v Ugandě, vedl národní ředitel Papežských misijních děl v Ugandě P. Augustine Lukenge. Doprovázeli je další misijní spolupracovníci. Děti k nám přijely nejen slavit 160. výročí založení PMDD, ale také nabídnout radost ze své víry, bohatství svých písní a tanců a rozdělit se s námi o naději, že brzy bude v jejich zemi lépe, když se spojíme ve vzájemné modlitbě.

Členy delegace byly i děti ze severní Ugandy, kde již 18 let řádí ozbrojené bandy polovojenské organizace LRA (ugandská povstalecká Armáda božího odporu), které přepadávají a masakrují místní obyvatelstvo, unášejí děti, týrají je, cvičí k válce a nutí zabíjet i vlastní příbuzné.

Během své návštěvy navštívily ugandské děti Špindlerův Mlýn, Hostinné, Hradec Králové, Pardubice, Jablonné v Podještědí, Olomouc, Ostravu, Rožnov pod Radhoštěm, Kroměříž a Brno. Na programu měly setkání s dětmi ve školách, veřejná vystoupení, bohoslužby, výlety i přijetí biskupy a představiteli některých měst. Zpět do své vlasti odletěly z Prahy v neděli 5. června 2004.

Program v Brně:

Děti přijely 3. června odpoledne, navštívily studio Radia Proglas, v 18.00 hodin byly přítomny na mši v kostele sv. Augustina, kde v liturgickém průvodu přinesly dary a po mši v krátkém programu představily svou zemi a její kulturu.

Druhý den, v pátek, byl pro ně připravený program s dětmi z CMZŠ a po obědě odjely do Prahy. Členy doprovodu v čele s národními řediteli Papežských misijních děl přijal v biskupské rezidenci brněnský biskup Vojtěch Cikrle.

Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality