Biskupství brněnské

Oslavy zápisu Třebíče do seznamu světového kulturního dědictví UNESCO

Ilustrace
22.8.2003 - 24.8.2003
Při příležitosti zápisu další české lokality na seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO, proběhly v Třebíči ve dnech 22.- 24. srpna velké oslavy.Třebíč: K dosavadním 11 místům v České republice přibyla 3. července na seznam UNESCO v konkurenci 36 kandidátů Třebíč s bazilikou svatého Prokopa, Židovskou čtvrtí a hřbitovem. Jak říká starosta města Miloš Mašek pro Třebíč jde to největší událost v moderních dějinách města a zároveň o jedinečnou příležitost k jeho zviditelnění v celosvětovém měřítku. „Ideový motiv společné kandidatury třebíčských památek, jako unikátního příkladu blízkého soužití křesťanské a židovské kultury, má navíc v současné mezinárodní politické situaci neocenitelný význam,“ dodává.

V programu oslav, které proběhly ve dnech 22.-24. srpna je zahrnuta celá řada akcí. Přímo pod bazilikou na Podzámecké nivě bude postaveno velké historické městečko s řadou atrakcí, na krytém pódiu budou probíhat koncerty populární hudby a chybět nebude ani ohňostroj.
Oficiálním vrcholem slavností bylo mimořádné zasedání zastupitelstva města Třebíče v Kamenném sále Muzea Vysočiny v Třebíči v sobotu 23. srpna od 17.00 hodin spojené s oceněním osobností.

Slavnostní bohoslužba byla za přítomnosti třebíčského děkana Pavla Ševely slavena v bazilice sv. Prokopa v neděli 24. srpna v 10.00 hodin, na které zazněla Mše C moll W.A.Mozarta v podání Pražských komorních sólistů a Vysokoškolského uměleckého souboru univerzity Karlovy.

Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality