Biskupství brněnské

Setkání stálých jáhnů a kandidátů stálého jáhenství na Vranově

Ilustrace
16.6.2003 - 20.6.2003
Komunikace jako nástroj vzájemného pochopení je tématem letošního setkání stálých jáhnů a kandidátů stálého jáhenství ze všech diecézí české a moravské provincie, které proběhlo ve dnech 16. - 20. června ve Vranově u Brna.Vranov u Brna: Komunikace jako nástroj vzájemného pochopení aneb Některých chyb se můžeme vyvarovat, když víme jak - to je námět setkání více než čtyř desítek stálých jáhnů, kteří se sešli ve dnech 16.-20. června v Duchovním centru sv. Františka z Pauly ve Vranově u Brna.

Pětidenní setkání účastníkům nabídlo nejen duchovní občerstvení, ale také přednášky a diskuze k uvedenému tématu. Téma setkání vychází z předpokladu, že jáhen má na profesionální úrovni zvládat jak formální stránku svého projevu (zejména v liturgii), tak své působení mezi lidmi, kterým je společenství církve cizí. Pokud s nimi neumí efektivně komunikovat, může být jeho činnost dokonce kontraproduktivní.

Hlavní přednáška se zabývala komunikací z hlediska psychologie, další dny byly zaměřené spíše prakticky. Debaty se zaměřily na ústní projev jáhna při liturgii, především z hlediska rétoriky, a na obecné chování při liturgii. Zájemci měli možnost dát si nastavit i "kritické zrcadlo". Nechyběly ani připomínky pravidel a chyb při profesionálním telefonickém a písemném styku, několik účastníků misií se podělilo o zkušenosti s kontaktem s lidmi z jiných kultur a zamýšlet se bylo možné i nad problémy komunikace s lidmi z jiných generací, s nemocnými, ap.

Přednášeli vysokoškolští učitelé i lidé z praxe. Všechna setkání byla provázena vzájemnými diskuzemi a praktickými ukázkami. Mezi jáhny zavítal také brněnský biskup Vojtěch Cikrle.

Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality