Biskupství brněnské

Den Brna

Ilustrace
17.8.2002
V sobotu 17. srpna proběhly pod záštitou brněnského biskupa Vojtěcha Cikrleho a primátora města Brna Petra Duchoně poutní oslavy „Den Brna“. Součástí oslav byla mimo jiné i pontifikální mše svatá v 18.00 v brněnské katedrále sv. Petra a Pavla, kterou slavil Mons. Jan Graubner, arcibiskup olomoucký a metropolita moravský. Více informací o Dni Brna najdete zde.Před zahájením sobotního koncertu ke Dni Brna v brněnské katedrále vyhlásil brněnský biskup Vojtěch Cikrle sbírkuna pomoc všem, kteří v souvislosti s povodněmi trpí nouzí. Návštěvníci koncertu přispěli částkou 20 100,- Kč a 20 EURO, které budou přidány ke sbírce na pomoc postiženým v zaplavených oblastech, vyhlášené na neděli 25. srpna 2002 ve všech kostelích naší diecéze.

Zprávu z průběhu poutních oslav Dne Brna si můžete přečíst zde.

Představitelé Jihomoravského kraje si připomněli výročí odražení útoku Švédů na Brno

Představitelé Jihomoravského kraje si tento týden připomněli výročí odražení hlavního útoku Švédů na obležené Brno v roce 1645, jedno z nejvýznamnějších vítězství dosažených kdy na našem území.

Stalo se tak ve čtvrtek 15. srpna 2002, v den, kdy před 357 lety odrazili obránci Brna pod vedením plukovníka Jeana Louise Raduita de Souches rozhodující útok dvacetinásobné švédské přesily a přiměli tak Švédy ukončit obléhání města. Hrdinný postoj brněnských obránců, duchovně posilovaných rektorem jezuitské koleje Martinem Středou, proslavil město po celé tehdejší Evropě. Zásluhy Brňanů následně ocenil i císař Ferdinand III. řadou privilegií včetně daňových úlev a polepšení městského znaku, kdy byl dosavadní znak Brna položen na hruď dvouhlavého orla.

Vzpomínková akce začala v 11:00 v prostorách hradu Špilberk před bustou plukovníka de Souches, představitelé kraje poté v 11:45 položili květiny k hrobu Martina Středy v kostele Nanebevzetí Panny Marie na Beethovenově ulici a ve 12:00 také k náhrobku velitele obránců města v kostele svatého Jakuba na Rašínově ulici.

Poprvé si představitelé Jihomoravského kraje vítěznou obranu Brna připomněli tímto způsobem loni.

Tisková informace Krajského úřadu Jihomoravského kraje

Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality