Biskupství brněnské

Moravská architektura a její Brno

Ilustrace
foto Moravská architektura a její Brno je název přednáškového cyklu Diecézního muzea Brno na podzim roku 2011.Jedná se o rozšířenou verzi již jednou z úspěchem realizovaného přednáškového cyklu věnovaného tématu novodobého rozvoje a architektury města Brna od poloviny 19. století do současnosti, tedy od období budování okružní třídy, přes velkou brněnskou asanaci, Brno secesní, architekturu meziválečnou, ale i období socialistického realismu a normalizace, až po současnou výstavbu rozvíjející se metropole.
Formou odborných přednášek doprovázených fotografickou prezentací brněnské architektury se účastníci z řad odborné i širší veřejnosti seznámí s bohatou stavební historií města, osobnostmi významných ale i méně známých architektů a stavitelů, a s odvážnými urbanistickými projekty Brna v kontextu historie a teorie moderní architektury v Čechách a na Moravě. Vzhledem k zaměření instituce bude značná pozornost věnována také architektuře sakrální, a to jak stavbám z přelomu 19. a 20. století, tak i moderním křesťanských chrámům meziválečného období. Přednášky odborných pracovníků muzea i externích spolupracovníků budou zakončeny veřejnou diskusí.
Cílem projektu je především upozornit na tradici kvalitní architektury ve městě, na význam brněnské architektury v rámci celé České republiky a zároveň otevřít debatu o možném navázání na tento fenomén v současné výstavbě města.

Přednášky budou probíhat vždy ve čtvrtek v 18 00 hod. v sále na Petrově 2.
Plakátek

Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality