Biskupství brněnské

Kostely na Moravě

Ilustrace
Nová fotografická publikace Kostely na Moravě I. zachycuje kostely v třebíčském, rosickém a moravskokrumlovském děkanství brněnské diecéze.Autorem fotografií je Jiří Dobeš, třebíčský děkan, a Radovan Stoklasa, který knihu graficky upravil a vydal.

Brno: Kostely na Moravě jsou již šestým dílem této zajímavé ediční řady. Čtenář je seznamován s konkrétním kostelem z několika pohledů exteriéru, ale občas může nahlédnout i do interiéru stavby.

Jak uvádí Jiří Dobeš: „Kostel je cílem našich cest. Ale sám je cestou k Bohu a bránou do nebe. Většina sakrálních objektů uvedených v publikaci „Kostely na Moravě I. “ se nachází v členitém terénu Horácka a Podhorácka, kde jsou běžné malé vesnice, v nichž žije jen několik desítek či stovek obyvatel. Přesto se téměř v každé vesničce nachází kostel či kaple, a v těch ostatních nechybí aspoň kříž nebo boží muka... Náves s kaplí tvoří střed obce. Lidé podvědomě umístili do středu něco, co je pro ně opěrným bodem a zároveň je přesahuje.

Doufám, že při pohledu na kostely, se vám srdce pohne radostí a zároveň se pozvedne z tohoto hmotného světa, kde jsou příliš vyzdvihovány pomíjivé hodnoty, k hodnotám trvalým, ke kterým patří víra, naděje a láska...“

Další informace o ediční řadě „Kostely na...“ je možné najít na www.publishing-art.com.

Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality