Biskupství brněnské

Testy na vývojové vady nenarozených dětí

Ilustrace
Na přednáškách, při osobních konzultacích i ve vlastní gynekologické ambulanci, stejně tak v různých křesťanských periodicích se opakovaně se setkávám se svědectví rodičů, babiček, maminek, které děkují za to, že se narodilo zdravé dítě, které mělo být údajně podle sdělení lékařů nemocné.Chtěla bych ale upozornit, že mnohokrát se rodiče stresují naprosto zbytečně a nesmyslně podstupují testy, které podstupovat nemusí. Tyto testy na vývojové vady vycházejí velice často falešně pozitivně. Jsou to testy, které dítěti nijak nepomohou, ale jsou jen zaměřeny na to, aby se nerodily nemocné děti – aby byl na rodiče vyvinut větší tlak na souhlas s potratem.

Opakovaně se stává, že maminka pak sice čeká zdravé dítě, ale pro stres, který prožívá ze strachu, jak moc nemocné dítě se jí narodí, nemůže již pěkně prožívat krásu těhotenství a stres se přenáší i na dítě. Pokud k tomu připočteme ještě zbytečně vyvolaný porod „v termínu“, tak se rodí děti sice zdravé, ale nervozní, které mají potíže s kojením a další kolotoč problémů se roztáčí.

Chtěla bych tedy povzbudit všechny rodiče, aby se zásadně ptali, proč na jaká vyštření v průběhu těhotenství mají jít, jaký mají mít tato vyšetření smysl, a pokud vědí, že dítě v každém případě přijmou, mohou všechny testy a vyšetření zaměřené na odhalení vývojových vad dítěte odmítnout.

MUDr. Ludmila Lázničková
Gynekoložka
www.cenap.cz.

Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality