Biskupství brněnské

Sdružení pěstounských rodin nabízí pořádání besed o náhradní rodinné péči

Ilustrace
Sdružení pěstounských rodin (SPR) vzniklo v roce 1995. Jeho cílem je pomoci opuštěným, sociálně a zdravotně znevýhodněným dětem a mladým lidem.Svou pomoc směřuje dětem odebraným z biologických rodin z důvodů ohrožení vývoje dítěte či absence rodinného zázemí, dětem sociálně a zdravotně znevýhodněným a dětem umístěným v dětských domovech, výchovných či diagnostických ústavech.

Brno: SPR poskytuje konzultace zájemcům a žadatelům o náhradní rodinnou péči, pořádá přípravy budoucích osvojitelů a pěstounů. Kromě poradenské činnosti pořádá v rámci Klubu pěstounských rodin řadu vzdělávacích a rekreačních aktivit pro rodiče, děti a rodiny - jednodenní a víkendové akce, pobyty s nabídkou programu a poradenstvím, přednášky, společenská setkání, Den pěstounských rodin aj. Nabízí i materiální výpomoc. Více informací o sdružení se dozvíte na www.pestouni.cz.

Sdružení pěstounských rodin nabízí farnostem pořádání besed o náhradní rodinné péči. Odborník na tuto problematiku vysvětlí co znamená náhradní rodinná péče, jaký je rozdíl mezi osvojením a pěstounskou péčí, jak postupovat v případě, že má někdo zájem přijmout dítě do adopce či do pěstounské péče. Přítomna bude i jedna pěstounská rodina, která zájemce seznámí se svými konkrétními zkušenostmi.

Zájemci o tento typ besedy mohou využít kontakty: e-mailová adresa: pestouni@pestouni.cz, tel. číslo: 731 507 402 - kontaktní osoba: manažer sdružení Mgr. Pavel Šmýd.

V rámci SPR působí rovněž poradna náhradní rodinné péče, která poskytuje poradenství, pomoc a podporu dětem, zájemcům a žadatelům o náhradní rodinnou péči a rodinám s dětmi v náhradní rodinné péči.

Poradna poskytuje poradenskou, zprostředkovatelskou a odbornou pomoc při řešení výchovných, vývojových, zdravotních, komunikačních čí školních problémů dětí, při řešení rodinných krizí, právních úkonů apod. Cílem práce s pěstounskými rodinami je předcházet případnému selhání náhradní rodinné péče o svěřené dítě, optimalizovat prostředí dítěte tak, aby mohlo maximálně naplnit a rozvinout svůj individuální potenciál. Poradna se dále zaměřuje na vyhledávání dětí vhodných k osvojení nebo ke svěření do pěstounské péče ve spolupráci s Ministerstvem práce a sociálních věcí (zveřejňuje seznamy dětí do náhradní rodinné péče z registru MPSV) a vyhledává rodiče ochotné přijmout do náhradní rodinné péče děti z různých typů ústavního zařízení.

Nabízí také možnost setkávání dítěte v pěstounské péči s biologickou rodinou v neutrálním prostředí.

Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality