Biskupství brněnské

Brněnský alumnát se nedočkal dnešních dnů

Ilustrace
Brněnskému alumnátu, který byl v Brně založen v roce 1807, byla činnost násilně ukončena v roce 1950.Brno: Letos na podzim si brněnská diecéze připomíná 200. výročí založení Biskupského alumnátu v Brně (1807-1950). K této příležitosti vychází stejnojmenná publikace brněnského rodáka P. PhDr. Jindřicha Zdíka Zdeňka Charouze, Th.D., OPraem.

Biskup Vojtěch Cikrle v úvodním slově říká: „Alumnát byl založen třicet let po zřízení brněnské diecéze, a téměř sto padesát let poté formoval nastupující kněžskou generaci. Život a obětavá služba kněží v průběhu staletí vytvořila pevné základy, na nichž dodnes stavíme. Kniha P. Charouze mapuje v průběhu oněch let nejen vnější popsatelné události, ale i ducha přípravy ke kn재skému poslání v okolnostech měnící se doby.“

Výchova a vzdělávání katolického duchovenstva v Brně tvoří poměrně neznámou kapitolu v dějinách nejen města Brna. Autor publikace se kromě otázky lidské a profesní formace snaží v průběhu let mapovat také souvislosti církevních požadavků i zásahů vnější moci na obecné rovině i na konkrétním příkladu brněnského Biskupského alumnátu a Diecézního teologického učiliště.

Kniha doplněná obrazovou přílohou, statistikou brněnských bohoslovců a dalšími přehledy, má 95 stran a je možné si ji od 1.12.2007 objednat na Biskupství brněnském, Petrov 8, 601 43 Brno, nebo e-mail: spacilova@biskupstvi.cz.

Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality