Biskupství brněnské

V poutním kostele ve Vranově u Brna spadla freska

Ilustrace
Poutní kostel Narození Panny Marie patří k nejvýznamnějším místům brněnské diecéze, jeho historie sahá až do 13. století.Jako místo ke ztišení je vyhledávaným cílem tisíců poutníků. V devadesátých letech minulého století byla zahájena jeho rozsáhlá rekonstrukce, stejně jako stavba Duchovního centra sv. Františka z Pauly.

Dne 1.11. 2006 z klenby presbytáře, těsně za vítězným obloukem odpadla omítková vrstva s malbou v ploše asi 2 m2. Narušen je vítězný oblouk a část fresky uprostřed lodi. K havárií došlo pravděpodobně příčinou silného větru a následnému pohybu střešní konstrukce.

Návrat paulánů na Vranov
Vranovský konvent Narození Panny Marie založil v září roku 1633 kníže Maxmilián z Liechtensteinu, spolu se svou manželkou Kateřinou Černohorskou z Boskovic a postoupil jej s vesnicemi Mořice, Srbce, Pavlovice, Vitčice a městečkem Tištínem Paulánskému provinciálovi P. Antonínu Pillotovi. 27. května 1635 pak přijali tento šlechetný dar otcové sedmatřicáté Generální kapituly řádu Nejmenších bratří sv. Františka z Pauly, konané v Marseille a zapsali nový dům do česko-německé provincie řádu. Záhy na to přivedl na Vranov P. František Richard několik francouzských bratří z provincie hrabství burgundského. R. 1638 požádal kníže Maxmilián provinciální kapitulu, aby se Vranovu dostalo práva mít vlastního představeného - korektora. Vzhledem k tomu, že počet bratří vzrostl již na plných dvacet osob, byl pak na svátek sv. Václava r. 1640 kanonicky zvolen první vranovský korektor P. Jan Guillard. Za dlouhá léta požehnaného působení vranovské paulánské komunity, největší v celé česko-německé řádové provincii, se v této hodnosti až do osudného 12. října 1784, kdy byl konvent císařem Josefem II. Zrušen, vystřídalo 144 řeholníků, vesměs mužů vysokých náboženských, mravních, vědeckých a obecně kulturních kvalit.

Na pozvání brněnského biskupa Vojtěcha Cikrleho se pauláni vrátili na Vranov v roce 1992 –po téměř 208 letech!

Odpadnutí fresky
Dne 1. listopadu 2006 v 15:05 došlo k odpadnutí plochy cca 2m2 omítkové vrstvy z vrcholu klenby v presbytáři. V důsledku této havarijní situace byl ihned uzavřen presbytář přístupu veřejnosti (presbytářem bylo možno procházet na faru a do boční kaple, kde se konají pravidelné bohoslužby). V této souvislosti byl pro bohoslužby konané v kostele předsunut obětní stůl do lodi za vítězný oblouk.

Dne 10. listopadu t.r. se za přítomnosti zástupců NPÚ ÚOP v Brně - PhDr. Zdeňka Váchy, Prof. Miloše Stehlíka, Mgr. Martina Číhalíka, přizvaného restaurátora Maria Krále, konzultanta pro stavební práce Ing. Jana Všetečky ze společnosti ARCHATT uskutečnilo místní šetření. S využitím mechanického ramene byla provedena odborná kompletní prohlídka vrcholu klenby v presbytáři a lodi kostela. Při které bylo zjištěno, že současné fresko od J.J.Etgense /1738/ pokrývá původní omítku s nástěnnou malbou. Obě vrstvy jsou odpojeny od konstrukce klenby i mezi sebou navzájem, jsou značně sypké a protkány prasklinami. Trhliny jsou převážně paralelní, soustřeďují se v ose klenby, jsou místy doprovázeny trhlinami diagonálními, v lunetách jsou trhliny příčné. V místě vrcholnice vítězného oblouku a postupně k jeho patkám se nacházejí rovněž trhliny, s ohledem na přešpinění lze předpokládat, deformace stavební konstrukce je staršího původu. Deformace vrcholnice klenby je zřetelná i v úsecích nad lodí, vrcholnicí též prochází většina prasklin. V místě figury sochy P. Marie je omítková vrstva již odpojena od konstrukce a stav se blíží stavu v presbytáři. Dále byla provedena prohlídka krovu nad presbytářem a lodi kostela a byly shledány zřejmé souvislosti mezi poškozeným krovem a havarijním stavem omítkových vrstev na klenbě.

Předběžné statické posouzení stavu trhlin na klenbách kostela a krovové konstrukce provedl dne 24. listopadu t.r. autorizovaný statik Ing. Jan Vinař, který po prohlídce objektu potvrdil příčinu havarijního stavu v narušené krovové konstrukci nad presbytářem, která se navíc opírá vaznými trámy o klenbu. Dále z charakteru trhlin vyloučil možnost poklesu v základech.

Vzhledem ke zjištění, že příčinou havárie je deformace krovu presbytáře, který se na několika místech opírá o klenbu, na kterou tak přenáší statické a dynamické síly, je nutno provést následující opatření k odstranění havarijního stavu:

V presbytáři kostela:

  1. Podepření klenby lehkým lešením (s ohledem na související opravu krovu je doporučeno podepřít celou klenbu presbytáře).
  2. Podepření klenby na lešení zajistí, že při opravě krovu nedojde k pohybům v silně narušené klenbě, při kterých by mohlo dojít k odpadnutí omítky s malbou. Omítky budou zajištěny celoplošnou výdřevou s vypodložením.
  3. Vložení provizorních nosníků do krovu, na které bude podepřena konstrukce krovu a vyvěšeny narušené vazné trámy.
  4. Provedení nového posouzení stavu klenby po odlehčení a zajištění opravy trhlin, které snižují únosnost klenby.
  5. Provedení opravy krovu – výměna vazných trámů a ostatních narušených prvků, doplnění odstraněných prvků.
  6. Dokončení opravy klenby (vyspárování trhlin v celé tloušťce). Připevnění omítky, restaurování malby.

V lodi kostela:

  1. Podepření narušených omítkových vrstev ve středu lodi asi 4-5 m šířky lehkým lešením.
  2. Předběžné zajištění odtržených okrajů omítek, případně zajištění narušených částí malby přelepy a utěsnění trhlin.
Výše uvedená opatření je nutno projekčně a restaurátorskými záměry připravit.
V současné době je v jednání smlouva na průzkum krovu kostela a zpracování projektové dokumentace na opravu krovu nad presbytářem a jsou zpracovány podklady pro výběr restaurátora na odborný restaurátorský zásah. Současně byla předložena žádost na Odbor památkové péče při MěÚ ve Šlapanicích o vydání závazného stanoviska na výše uvedené práce.

Další informace: P. Pavel Havlát nebo P. Karel Hanslík : tel.:541 239 023

Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality