Biskupství brněnské

Knihovna brněnského biskupství řeší projekt “Knihovna Dr.Vorlíčka“

Ilustrace
Knihovna brněnského biskupství získala z pozůstalosti Mons. Františka Vorlíčka (1913-1999) více než dvacet tisíc 20 000 svazků odborné teologické literatury v italštině.Brno: Kněz brněnského diecéze, apoštolský protonotář Mons. František Vorlíček, se narodil 9.2.1913 ve Vacenovicích. Kněžské svěcení přijal v roce 1938 a poté působil jako duchovní správce ve farnostech Velké Meziříčí, Vratěnín a Hevlín. Roku 1950 odešel do exilu. v Římě se stal členem, později kanovníkem Kapituly sv. Petra a od roku 1985 pracoval na Kongregaci pro nauku víry ve Vatikánu. Zemřel 22.1.1999 v Římě. Již za svého života daroval brněnskému biskupství svou obsáhlou odbornou teologickou knihovnu.

V roce 2004 využila knihovna Biskupství brněnského možnost grantového programu Státního fondu kultury a předložila projekt “Zpřístupnění fondu knihovny Dr. Františka Vorlíčka“. Projekt byl přijat a knihovna Biskupství získala v roce 2005 finanční podporu zejména v oblasti mzdových prostředků. Díky ní se podařilo uhradit práci externích spolupracovníků, kteří roztřídili celý knižní dar z pozůstalosti Mons.Vorlíčka (více než dvacet tisíc svazků odborné teologické literatury především v italštině a částečně i němčině). V první fázi bylo vyčleněno a věcně předzpracováno jádro pokoncilní teologické literatury, které představuje cca 10 000 svazků. Na lístcích jsou do každé knihy vložena hesla, vystihující její obsah. V další fázi prošlo do konce roku 2005 jmenným a věcným popisem prvních pět tisíc knih. Ty jsou již zpřístupněny formou katalogizačních záznamů jednak v samostatném abecedním přehledu podle názvů knih, jednak v katalogu Knihovny biskupství brněnského prostřednictvím internetu na http:/knihovna.biskupstvi.cz.

V katalogu je možno prohlížet nebo vyhledávat podle autora, názvu, klíčových slov nebo předmětových hesel. Práce na zpřístupnění celé knihovny Mons.Vorlíčka české odborné veřejnosti pokračují, záznamy jsou průběžně doplňovány do katalogu knihovny Biskupství brněnského. Díky projektu “Knihovna Dr.Vorlíčka“ má nyní česká odborná veřejnost k dispozici vedle anglické teologické literatury (v knihovně Baptistického semináře v Praze) a teologické literatury v němčině (v Centrální katolické knihovně v Praze) v relativní úplnosti také italskou teologickou literaturu vydanou do konce minulého století.

V současnosti se pro zájemce o podrobnější údaje o životě Mons. Františka Vorlíčka připravuje internetová stránka věnovaná této významné exilové osobnosti.

Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality