Biskupství brněnské

Jsme Češi, jsme křesťané, jsme Evropané - Pořady v Radiu Proglas

Ilustrace
V roce 2006 přináší Radio Proglas rozšířené zpravodajství o dění v Evropské unii. Redaktoři si přejí, aby zpravodajství odráželo zájem a starosti našich posluchačů o konkrétní problémy života společenství. EU má být prezentována jako uskupení národů připravených ke spolupráci a odhodlaných chránit vzájemné dobré vztahy. Ve vysílání Proglasu se s evropskými pořady setkáme na třech místech:1. Ve zvláštní zpravodajské relaci Týden v unii.
Pětiminutový pořad shrnující aktuální dění najdete v programovém schématu v pátek v 16:45 hodin (poprvé 3. února). Nabídne přehled hlavních událostí v evropských institucích nebo jednotlivých zemích pětadvacítky. Redaktoři přitom kromě obvyklých agenturních zdrojů využijí také informační materiály,které evropské instituce poskytují médiím řešícím grant.

2. V Komentáři týdne.
Od února se pozmění dosavadní Komentář týdne. Jeho autoři budou reagovat na konkrétní událost v EU nebo v České republice, pokud přesahuje její hranice, zpravodajská redakce doplní vlastní zprávu.

Rozšíří také tým komentátorů: vedle dosavadních spolupracovníků, například kardinála Miloslava Vlka, publicistky Olgy Kopecké-Valeské nebo lékaře a publicisty Petra Příhody se plánuje spolupráci například s Janem Junem z londýnské BBC nebo známými představiteli akademického světa, např. Janem Sokolem, Lubomírem Mlčochem a dalšími. Nepatrně se mění čas premiéry Komentáře týdne: bude v sobotu v 18:20 hodin (po zpravodajské relaci Českého rozhlasu 2 - Praha). Předpremiéra zazní v sobotu ráno v 7:30, repríza v pondělí v 15:05.

3. Evropské magazíny.
V těchot pořadech budou představováni významní Evropané současnosti, vysvětlen chod jednotlivých institucí, diskutovat se bude o problémech i o tom, jak může řadový občan směřování EU ovlivnit. Posluchači se mohou těšit na rozhovory s eurokomisaři Vladimírem Špidlou, Jánem Figeľem, Günterem Verheugenem, Benitou Ferrero-Waldnerovou a dalšími. Bude se ale také hovořit o tom, jak získat zaměstnání v jiné zemi unie, jak žádat o evropské peníze na regionální projekt, jak Evropská unie pomáhá v zahraničí a v neposlední řadě také o tom, jak členství svých zemí v EU prožívají tamní křesťané.

Zvukový archív i přehled chystaných a odvysílaných pořadů - zatím si můžete poslechnout pilotní magazín, který přinesl na Nový rok ohlédnutí za třinácti roky samostatnosti Čechů a Slováků.

S Evropskými magazíny se ve vysílání Proglasu můžete od 2. února setkat každý čtvrtek v 15:05 (po zpravodajské relaci Českého rozhlasu 2 - Praha), reprízy chystáme na úterý ve 22:00 hodin a na nedělní noční čas v 1:05 hodin.

Poznejte Evropskou unii přímo v Bruselu - součástí Evropských magazínů bude také soutěžní otázka našeho dlouhodobého evropského kvizu. Výherci nabídneme na podzim cestu do Bruselu v doprovodu redaktora Proglasu, se kterým navštíví evropské instituce a setká se s některými jejich zástupci. Drobnějšími cenami budeme odměňovat soutěžící průběžně. Soutěžní otázky i průběžný stav soutěže najdete od února na těchto stránkách. Ke správným odpovědím bude stačit maličkost - zaznamenat fakta, která odvysíláme v našem Evropském magazínu.

Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality