Biskupství brněnské

Návštěva slavných poutních míst s Radiem Proglas

Ilustrace
Každý první pátek nabízí letos Radio Proglas návštěvu slavných poutních míst Evropy v doprovodu průvodkyně doktorky Boženy Rejnušové. Relace "Všimli jsme si začínají v pátek v 16:30 s reprízou následující středu krátce po půlnoci.Brno: Návštěvy slavných poutních míst Evropy s Radiem Proglas začnou v dubnu. Paray-le Monial je malé městečko západně od Mâcon v Burgundsku ve Francii. V červnu roku 1675 zde měla mladá Markéta Marie Alacoque zjevení vyzývající k zavedení pobožností k Nejsvětějšímu Srdci Ježíšovu. Historie poutí přibližuje pořad v pátek 4. dubna (repríza 9. dubna).

Poutním místem je také Avila, místo narození svaté Terezie Veliké. Reformátorka karmelitánského řádu a učitelka církve prožila pohnutý život - posluchači o něm uslyší v pátek 2. května (repríza 7. května).

V červnu se nabízí pouť do Belgie, kde je možné zavzpomínat na mariánské zjevení ve třicátých letech minulého století v Beauraingu. Premiéra bude vysílána v pátek 6. června, repríza ve středu 11. června.

Belgickém království je možné navštívit také o měsíc později. První prázdninové putování míří 4. července do Banneux, kde se Panna Maria setkala s malou vizionářkou. (Repríza 9. července)

Italské Assisi je cílem většiny poutníků, kteří cestují do Říma. Místo, kde se ve 12. století setkaly dvě velké postavy - František a Klára - hostí v současnosti také mezináboženská setkání svolaná papežem Janem Pavlem II. Kromě umbrijského města zavítáme také do Cascie, odkud pocházela světice přelomu 14. a 15. století, Rita. Italské zastavení je možné si poslechnout v pátek 1.srpna (repríza 6. srpna).

5. září se posluchači mohou seznámit s životem mystičky Kateřiny Labouré, členky řádu sv. Vincence. Na základě zjevení Matky Boží se zasadila o ražbu tzv. "zázračné medailky", která se velmi rozšířila po celém světě. (Repríza 10. září)

Další návštěva Francie začíná 3. října, tentokrát po stopách učitelky církve svaté Terezie z Lisieux. (Repríza 8. října)

V listopadu se Radio Proglas vydá na Horu svatého Michala v Normandii a posléze i do italského Gargana (Premiéra 7. listopadu, repríza 12. listopadu.)

Závěrečný díl putování po poutních místech zamíří v letošním roce do pyrenejských Lurd a burgundského Nevers, kde je pohřbena vizionářka svatá Bernadetta Soubirous. (Premiéra 5. prosince, repríza 10. prosince.)

Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality