Biskupství brněnské

Tříkrálová sbírka vynesla v brněnské diecézi přes 8,9 miliónů korun

Ilustrace
Výnos Tříkrálové sbírky 2003 na území brněnské diecéze je již znám. Koledníky vybraná částka překročila 8,9 milionu korun.Brno:V roce 2001 Tři králové vykoledovali v brněnské diecézi 4,4 milionů, loni to bylo již 6,7 milionů korun. Letošní výsledek však opět překvapil. "Suma 8 949 684,- Kč předčila všechna naše očekávání," vyslovil se ředitel Diecézní charity Brno Oldřich Haičman.

Do sbírky na jižní Moravě se zapojilo více než 1800 skupinek, což představuje téměř šest tisíc koledníků. Nejmladší král většinu ze své pouti nešlapal po vlastních, jsou mu totiž dva roky, a ve Sněžném na Vysočině ho nosili na zádech. "Koledníkem nejpožehnanějšího věku byla u nás na Znojemsku dvaasedmdesátiletá paní učitelka v penzi. Mezi další kuriozity patří například i to, že v pokladničkách kromě špendlíků, knoflíků a neplatných peněz, jsme měli i čokoládové mince," informuje koordinátorka Radka Krejčová z Oblastní charity Znojmo, "novou zkušeností pro mě bylo také, že mnohé domácnosti mají dnes bílé dveře, a tak jsme Kašpary, Melichary a Baltazary museli místo bílé vybavit také barevnou křídou," dodává.

Na Znojemsku zřejmě padl i rekord, co se týče obsahu jedné pokladničky - 14 500 korun. Nejvíce koledníků se zapojilo na Hodonínsku a brněnském venkově. V obou těchto regionech mohli lidé potkat na koledě po 308 skupinkách. Nejštědřejší oblastí byla opět Brno-venkov, kde se vybralo 1 858 226,- Kč. Milionovou hranici překročila také Oblastní charita (OCH) Žďár n.S., Břeclav a Hodonín.

Letošní výtěžek sbírky podpoří více než čtyři desítky záměrů charitní činnosti na jižní Moravě. Mezi ně patří například příspěvek na provoz a rekonstrukci pokojů Domu léčby bolesti s hospicem sv. Josefa Rajhrad, rekonstrukci objektu Poradny pro děti a mládež, Klubu pro duševně nemocné a Dobrovolnického centra ve Žďáru n.S., nákup trenažéru paží s motorem pro imobilní pacienty Domácí péče OCH Znojmo, rozšíření kapacity a rekonstrukci Stacionáře pro mentálně postižené v Třebíči, dostavbu a činnost romských asistentů Romského centra OCH Jihlava. Dále budou částečně hrazeny také náklady spojené s nákupem automobilu pro Domov pokojného staří a pečovatelskou službu v Bučovicích, s rekonstrukcí budovy Azylového domu pro matky s dětmi v nouzi OCH Břeclav a s dostavbou Chráněného bydlení sv. Michaela na ulici Gorkého v Brně. Pořídí se rovněž terapeutické pomůcky v Denním stacionáři pro lidi s duševním onemocněním Pěkná Modrá v Blansku aj.

Záměry schvaluje čtyřčlenná komise Diecézní charity Brno, která zasedá nejméně třikrát ročně. Celkem 80% z výnosu tříkrálové sbírky zůstává v diecézi, ve které byly tyto prostředky získány. Zbývající prostředky podpoří humanitární pomoc, mise a činnost Sdružení Česká katolická charita v celorepublikovém měřítku. Hrazeny budou také zákonem povolené režie sbírky.

Konečný výtěžek doplní ještě výnos ze složenek a bankovních převodů, který bude znám přibližně za měsíc.

Diecézní charita Brno děkuje všem dárcům a koledníkům, bez jejichž štědrosti a pomoci by Charita nemohla uskutečňovat svou službu.

Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality