Biskupství brněnské

Diecézní muzeum na Petrově slaví 30 let od svého založení

Ilustrace
21.6.2023

Diecézní muzeum v Brně si právě dnes připomíná 30 let od svého vzniku. Svým rozhodnutím ho založil tehdejší brněnský biskup Vojtěch Cikrle 1. června 1993 jako první porevoluční církevní instituci svého druhu v České republice zaměřující se na křesťanskou výtvarnou kulturu.

Ústřední myšlenkou, která stála u zrodu, bylo vytvoření prostředí pro dialog mezi starým dědictvím a novou kulturní tváří křesťanství, která přes veškerou snahu komunistického režimu o její potlačení nezanikla.

Od počátku byl kladen důraz na pastorační činnost. Základní ideou, která prostupuje veškerými činnostmi muzea, je překlenutí mostů – vytvoření prostoru k zastavení pro lidi různých kultur a náboženského vyznání. Muzeum realizuje škálu aktivit – vytváří a instaluje především v areálu Petrova sezónní výstavy, pořádá muzejně-vzdělávací programy a přednášky pro veřejnost i školy, nabízí průvodcovské služby, vydává drobné publikace.

Pro děti každoročně pořádá příměstský tábor a tvořivé dílny. Také se již od roku 2007 zapojuje do projektu Brněnské muzejní noci. V roce 2016 byl do stálé expozice Vita Christi nainstalován jeden z nejvzácnějších obrazů v Česku - gotický deskový obraz Madona z Veveří. V létě roku 2022 byla do téže expozice přesunuta nejstarší dochovaná dřevěná socha Madony na Moravě – Madona z Klobouk.

Tisková zpráva Diecézního muzea ZDE
 

Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality