Biskupství brněnské

Nuncius Okolo: Obohacující je vaše opravdovost a sounáležitost

Ilustrace
23.5.2023

Apoštolský nuncius v České republice Mons. Jude Thaddeus Okolo dnes slavil v katedrále sv. Petra a Pavla v Brně slavnostní bohoslužbu ve výroční den jejího posvěcení.

Při této příležitosti jsme pana nuncia požádali o krátký rozhovor:


Pane nuncie, byl jste už někdy v Brně?

Poprvé jsem byl v Brně v březnu tohoto roku, a to na přednášce na Masarykově univerzitě, kterou organizovala Fakulta sociálních studií Katedry mezinárodních vztahů a evropských studií. Nezapomenu na srdečné přijetí, kterého se mi na všech úrovních dostalo. Vedení fakulty bylo velice milé a studenti skvělí. Otázky, které mi kladli, byly zasazeny do velmi inteligentního kontextu, a myslím, že jsme v závěru byli všichni spokojeni.

Apoštolským nunciem v České republice jste byl jmenován loni v květnu. Co se Vám na nás líbí?

Čechů si velice vážím pro jejich nasazení a smysl pro zodpovědnost. Je dobré, že vaši mladí lidé se na všech stupních škol učí cizí jazyky, což pak usnadňuje komunikaci a spolupráci s jinými národy, protože naučit se a mluvit česky je pro cizince těžké.

Co považujete v životě církve v České republice za obohacující?

To, co v životě zdejší církve považuji za obzvláště obohacující, je spolehlivost věřících, jejich opravdovost a sounáležitost. Své místo má v místní církvi také laskavá přesvědčivost, vstřícné přijetí a soudržnost.

Děkujeme za rozhovor.

Zaznamenala Martina Jandlová
 

Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality