Biskupství brněnské

V březnu papež vybízí k modlitbě za oběti zneužívání v církvi

Ilustrace
10.3.2023

Celosvětová síť modlitby s papežem (Apoštolát modlitby) dnes zveřejnila videoposelství Svatého otce, kterým doprovází březnový modlitební úmysl, věnovaný obětem zneužívání v církvi. Modleme se za ty, kdo utrpěli újmu od členů církve: kéž v církvi samotné najdou konkrétní odpověď na svou bolest a utrpení, vyzývá papež František.
Papežovo video, přeložené do 23 jazyků a vysílané ve 114 zemích, bylo od roku 2016 na všech vatikánských sociálních sítích zhlédnuto více než 189milionkrát. Celosvětová modlitební síť je papežské dílo, jehož posláním je mobilizovat katolíky prostřednictvím modlitby a akce tváří v tvář výzvám lidstva a poslání církve. Březnové video připravil Hermes Mangialardo, italský umělec v oblasti digitální animace. Se Světovou sítí modlitby papeže spolupracoval již na videu z února 2021 věnovaném ženám, které se staly oběťmi násilí.


Slova Svatého otce přinášíme v plném znění:

Tváří v tvář zneužívání, zejména zneužívání ze strany členů církve, nestačí jen prosit o odpuštění.
Prosba o odpuštění je nutná, ale nestačí. Prosba o odpuštění vůči obětem je dobrá, ale jsou to ony, kdo musí být „v centru“ všeho dění.
Jejich bolest a psychická újma se může začít hojit, pokud najdou odpovědi: konkrétní činy, které napraví hrůzy, jež prožily, a zabrání tomu, aby se opakovaly.
Církev se nemůže snažit skrývat tragédii zneužívání, ať už jakéhokoli druhu. Nemělo by se skrývat ani zneužívání v rodinách, klubech a jiných typech institucí.
Církev musí být příkladem, který je pomůže řešit a vynést na světlo, a to jak ve společnosti, tak v rodinách.
Právě církev musí nabízet bezpečný prostor, kde bude obětem naslouchat, psychicky je doprovázet a chránit.
Modleme se za ty, kdo utrpěli újmu od členů církve: kéž v církvi samotné najdou konkrétní odpověď na svou bolest a utrpení.


Více ZDE

Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality