Biskupství brněnské

Diecézní muzeum připomene kaligrafa Jiřího Šindlera

Ilustrace
14.7.2022

Ve středu 15. června 2022 zahájí Diecézní muzeum v Brně nově instalované sezónní výstavy, které bude možné zhlédnout v unikátních běžně veřejnosti nepřístupných prostorách brněnské katedrály až do 2. října tohoto roku.

Kromě výstavy v kryptě katedrály s názvem Pod ochranou sv. Václava - 400 let Význačné kolegiátní kapituly v Mikulově, připomene významného brněnského umělce Jiřího Šindlera.

Instalace s názvem Jiří Šindler - 100 let od narození brněnského grafika a výtvarníka připomene významného brněnského umělce, který se ve svém díle zaměřoval zejména na knižní ilustrace a kaligrafii. Jiří Šindler dlouhodobě působil jako profesor na brněnské Střední škole uměleckých řemesel a Fakultě výtvarných umění VUT v Brně. Byl odborníkem na písmo a jeho záliba v tom nejstarším slovanském - hlaholici, ovlivnila charakter jeho obrazů i volnou tvorbu. V roce 2001 se stal laureátem Ceny města Brna. Návštěvníci se mohou těšit na více než dvě desítky děl, které představují především jeho sakrální tvorbu a byly vybrány tak, aby korespondovaly se specifickým prostorem tzv. Propité věže brněnské katedrály.

Obě výstavy jsou otevřeny denně mimo pondělí v čase 10 – 17 hodin, ve čtvrtek do 16 hodin.
 

Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality