Biskupství brněnské

Biskup Cikrle převezme titul čestného občana města Brna

Ilustrace
25.1.2022

V úterý 25. ledna 2022 převezme diecézní biskup Vojtěch Cikrle titul čestného občana města Brna.

Čestné občanství je nejvyšším osobním vyznamenáním, které můžeme jako město udělit. Náleží těm, kteří svůj život a práci zasvětili právě Brnu. Výraznou měrou reprezentují město navenek, ale zejména mají silný vztah k městu, pomáhají mu se rozvíjet,“ uvedl první náměstek brněnské primátorky Petr Hladík.

Čestné občanství udělují zastupitelé jednou za volební období, v současné době má Brno čtyřicet jedna čestných občanů. Společně s diecézním biskupem Vojtěchem Cikrlem titul letos dostane předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský, historička Milena Flodrová a in memoriam jazzový hudebník Gustav Brom a filozof Roger Vernon Scruton.

Už od doby, kdy se středověké Brno stalo ve 13. století městem, objevují se v jeho kronikách jména osobností, které nějakým způsobem ovlivňovaly jeho vývoj. Je potěšující, že tady takoví lidé žijí stále. Označil bych je za vizionáře, kteří vidí daleko dopředu, ale umí a chtějí se rozhlížet i kolem sebe, protože budoucnost začíná dnes a oni ji svým nadáním, schopnostmi a prací tvoří. Budují tak pevný základ prestiže Brna doma i v zahraničí. Město si toho váží, a proto také v roce 1993 založilo tradici udělování Cen města Brna,“ dodal náměstek primátorky pro oblast kultury Tomáš Koláčný.

Foto: Václav Štaud
 

(Zdroj: Tiskové zprávy Magistrátu města Brna, web Petra Hladíka)

Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality